EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έτοιμη να "σκάσει" η Πορτογαλία;

Νέα δεδομένα στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με την τρόικα βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο αναιρεί μέτρα λιτότητας, με την κυβέρνηση να μιλά πλέον για δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκτιμά ότι η απόρριψη των μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της.

Έπειτα από την έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου αργά το Σάββατο, ο γραμματέας του, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας» που αποκτήθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Ο Γκουέδες είπε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την «περίπλοκη κατάσταση» μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση του την Παρασκευή απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013, μια απόφαση που επιφέρει ένα βαρύ χτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως αφορούν τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων. Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρο το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

Μέρος του προϋπολογισμού αμφισβητήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου από τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, αλλά και τον Καβάκο Σίλβα, ο οποίος ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Κοέλιο.

«Έξοδο από το πρόγραμμα το 2013» θέλει η Λισαβόνα

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Η ωρίμανση «είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδό μας από το πρόγραμμα το 2013», είπε ο Μάρκες Γκουέδες.

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας συμφώνησαν το Μάρτιο να δώσουν παράταση ενός ακόμα έτους –έως το 2015- προκειμένου η χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 6,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της που ήταν το 2012 στο 3%. Σε αντάλλαγμα ο Κοέλιο υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες κατά επιπλέον 4 δις ευρώ μέχρι το 2015, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου σήμαινε ότι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ήταν λιγότερο κατά 1,3 δις ευρώ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να βρει νέους τρόπους για τη μείωση των δαπανών.

Η χώρα επέστρεψε πάντως στην αγορά ομολόγων τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2011, πουλώντας χρέος που αναμένεται να λήξει το 2017 και προετοιμάζεται για έκδοση ομολόγων μακρύτερης ωρίμανσης τους επόμενους μήνες.

«Όχι» σε εκλογές από τον πρόεδρο

Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και αναμένουν ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα απέρριψε για μια ακόμη φορά το Σάββατο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Οι συνθήκες φανερώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από έκτακτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού.

Ο Σίλβα δήλωσε ότι την Κυριακή το βράδυ θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.



Πηγή:Το Βήμα
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID