EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οσα παίρνει ο άνεμος του… μαύρου χρήματος!

ΙΤΑΛΙΑ Κατάσχεση-μαμούθ 1,5 δισ. ευρώ για τον διαπλεκόμενο με τη μαφία Σικελό ηλεκτρολόγο που έγινε «βασιλιάς της αιολικής ενέργειας»!

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Λίγα χρόνια πριν, οι «Financial Times» τον είχαν… βαφτίσει «ο άρχοντας του ανέμου». Ηταν την εποχή που ο Βίτο Νικάστρι, γέννημα-θρέμμα της δυτικής Σικελίας, είχε ήδη μετεξελιχθεί από έναν απλό ηλεκτρολόγο σε μεγαλοεπιχειρηματία των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας, που όπως ο ίδιος έλεγε θα έβγαζε τον φτωχό ιταλικό Νότο από τη μιζέρια…

Εγκλημα με επιχορήγηση 

Οι έρευνες των ιταλικών αρχών, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, τον διέψευσαν πανηγυρικά, φέρνοντας στο φως τον τρόπο με τον οποίο οι παχυλές κοινοτικές επιχορηγήσεις για την πράσινη ενέργεια, οι χαλαροί κρατικοί έλεγχοι και η πολιτική σήψη επέτρεψαν στη μαφία να απλώσει τα πλοκάμια της και σ αυτόν τον τομέα, μέσα από εταιρείες-βιτρίνα.

Για την ακρίβεια, οι νέες μπίζνες -για τις οποίες καταγγέλλεται ότι λαδώθηκαν αρκετοί πολιτικοί- ήταν διπλά «χρυσές» για το οργανωμένο έγκλημα αφού, εκτός από τα μεγάλα έσοδα, οι μαφιόζοι είχαν πια βρει ένα νέο πλυντήριο για να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα!

Το 2009, οι αρχές συνέλαβαν τέσσερα ενεχόμενα στο σκάνδαλο άτομα, μεταξύ αυτών και τον Βίτο Νικάστρι, που στο μεσοδιάστημα είχε ήδη επεκτείνει τις επιχειρηματικές συνεργασίες του σε Λουξεμβούργο, Δανία και Ισπανία. Εναν χρόνο αργότερα, του επεβλήθησαν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις του, ενώ διετάχθη η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ύψους 1,5 δισ. ευρώ -περίπου 200 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που τελικά κατασχέθηκαν χθες, οριστικά, με απόφαση δικαστηρίου στη σικελική πόλη Τραπάνι…

Στη λίστα της κατάσχεσης-μαμούθ περιλαμβάνονται:

- 43 εταιρείες στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην περιφέρεια της Ρώμης,

- 98 ακίνητα, όπως κτίρια, πολυκατοικίες, υπερπολυτελείς βίλες, αποθήκες, οικόπεδα κι αγροτεμάχια,

- 7 αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και σκάφη,

- 66 χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού, από επενδυτικά κεφάλαια και τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.

Ομως, η υπόθεση φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά τελειώνει με την τιμωρία του ο 57χρονος Νικάστρι, που χαρακτηρίζεται πλέον ανοιχτά «αχυράνθρωπος» της μαφίας. «Η σκιά πέφτει βαριά πάνω από τον Νο1 φυγά της Κόζα Νόστρα, Μετέο Μεσίνα Ντενάρο», έγραφε χθες η «Corriere della Sera». Τώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο βαθιά στο κόκαλο θα φτάσει το μαχαίρι…

Γνωστός με τα ψευδώνυμα «διαβολικός» και «αρχινονός playboy», o 51χρονος Ντενάρο θεωρείται από τους δέκα πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στον κόσμο. Τα ίχνη του έχουν εξαφανιστεί από το 1993 -αμέσως μετά τις δολοφονίες των πιο σκληρών διωκτών της μαφίας, εισαγγελέων Φαλκόνε και Μπορσελίνο.

“Πουλέν” του αρχινονού

«Πουλέν» του πάλαι ποτέ αρχινονού Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα, ο Ντενάρο υπήρξε ο πιο επίδοξος δελφίνος του Μπερνάντο Προβεντσάνο. Τελικά, εκτιμάται ότι τον διαδέχτηκε στην κεφαλή της Κόζα Νόστρα, μετά τη σύλληψη του «νονού των νονών», το 2006. Στην ανάδειξή του εικάζεται ότι βοήθησαν τα μάλα οι ισχυρές διασυνδέσεις του, που σημάδεψαν από νωρίς την… καριέρα του στο οργανωμένο έγκλημα.

Ως… κληροδότημα του επίσης μαφιόζου πατέρα του, ο «διαβολικός» Ντενάρο λέγεται ότι είχε τεθεί εξ αρχής υπό την προστασία της Ντ’ Αλι, μιας οικογένειας πλούσιων Σικελών γαιοκτημόνων, εκ των ιδρυτών της Banco Sicula στο Τραπάνι.

Το 1983, ο Αντόνιο Ντ’ Αλι ο πρεσβύτερος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας (σήμερα ανήκει στην Intesa Sanpaolo), όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέλος της μασονικής στοάς P2. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 1996, ο γιος του, Αντόνιο Ντ’ Αλι ο νεότερος, εξελέγη γερουσιαστής με το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίβλιο Μπερλουσκόνι. Από τον Απρίλιο του 2011 και για πέντε χρόνια, διορίστηκε από τον «καβαλιέρε» υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία!

Τον Μάιο του 2008, τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Γερουσία, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε συντονιστής της μπερλουσκονικής Κεντροδεξιάς στη δυτική Σικελία. Σήμερα, ο Αντόνιο Ντ’ Αλι βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για διασυνδέσεις με την Κόζα Νόστρα. Μεταξύ αυτών που θεωρείται ότι διατηρούσε στενούς δεσμούς είναι ο διαβόητος Ντενάρο…

m.vergolia@efsyn.gr

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID