EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολοι γνώριζαν για τις «φράουλες της ντροπής»

Έγγραφο - φωτιά από το 2008!

Ενα έγγραφο-φωτιά με ημερομηνία 22 Απριλίου 2008 (Αρ. Πρωτ. 1166/2008) του τότε Συνηγόρου του Πολίτη, νυν δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, είναι αποκαλυπτικό της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού που επικρατεί εδώ και χρόνια γύρω από τις «φράουλες της ντροπής»....

Το έγγραφο απεστάλη σε πέντε υπουργούς της τότε κυβέρνησης της ΝΔ (Π. Παυλόπουλο, Γ. Σουφλιά, Δ. Αβραμόπουλο, Φ. Πετραλιά, Αλ. Κοντό), στον νομάρχη, Χ. Καφύρα, την τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Ο κ. Καμίνης περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν στα «φραουλοχώραφα» της Ηλείας και κάνει συστάσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσει το αίσχος. Ξεσκεπάζεται έτσι, ακριβώς πέντε χρόνια μετά, η υποκρισία και η αδιαφορία του κράτους, αλλά και η ομερτά που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή.



Αδιαφορία
Ολοι γνώριζαν για το διαρκές έγκλημα σε βάρος των παράνομων μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε παραπήγματα ή μέσα σε θερμοκήπια. Που αμείβονται με μεροκάματα πείνας για εργασία από το πρωί ως το βράδυ και που πάρα πολλές φορές οι εργοδότες ασκούν σε βάρος τους ψυχολογική ή σωματική βία προκειμένου να τους διώξουν και να γλιτώσουν τους μισθούς. Με την ανοχή της Αστυνομίας, την παντελή απουσία ελέγχων για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και το «νόμο της σιωπής» των κατοίκων, έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια ένα σύγχρονο δουλεμπόριο, ένα σκλαβοπάζαρο που τώρα διασύρει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Ηδη μεγάλα ξένα πρακτορεία και εφημερίδες, όπως χθες η Huffington Post, αναφέρονται με επικριτικά σχόλια για την Ελλάδα και την ενίσχυση του ρατσισμού και δημοσιεύουν εικόνες από βασανισμένους ή εξαθλιωμένους αλλοδαπούς.

Το έγγραφο του κ. Καμίνη απεστάλη μετά την «εξέγερση» μεταναστών στην Ηλεία και τα συνεχή δημοσιεύματα των εφημερίδων για την κατάσταση που επικρατεί. Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει: «Πέραν των απαράδεκτων σχέσεων εργασίας... οι ίδιοι μετανάστες φέρονται, επίσης, να ζουν υπό καθεστώς κατ' ουσίαν περιορισμού της ελευθερίας τους, καθώς οι εργοδότες τους έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο ελέγχου των δραστηριοτήτων τους, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο τους».

Και συνεχίζει: «Οι αλλοδαποί αμείβονται εξαιρετικά χαμηλά, απασχολούνται υπό συνθήκες που δεν πληρούν, έστω υποτυπωδώς, τους αποδεκτούς όρους εργασίας, ενώ επιπρόσθετα υποχρεώνονται να καταβάλλουν σημαντικό μέρος της ισχνής αμοιβής τους στους εργοδότες τους για την κατανάλωση βασικών αγαθών και υπηρεσιών». Αναφέρεται στους άθλιους καταυλισμούς, στην πλήρη απουσία δημόσιας υγείας και στον έλεγχο των κινήσεων και της επικοινωνίας των αλλοδαπών.

«Κάντε ελέγχους»
Ο Συνήγορος ζητά να γίνει έλεγχος στη νομιμότητα των σχέσεων εργασίας, να υπαχθούν οι αλλοδαποί σε ασφαλιστικό φορέα, να υπάρξει φροντίδα και κανόνες υγιεινής, να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρεπούς διαβίωσης με παροχή επαρκούς και κατάλληλου χώρου και υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, οι αλλοδαποί να αναπτύσσουν ελεύθερες οικονομικές συναλλαγές, να αποτρέπεται οποιαδήποτε μορφή παράνομου εργοδοτικού ελέγχου επί των αλλοδαπών, μέσω παρεχόμενης ιδιωτικής «προστασίας». Και καλεί τέλος τις αρχές όπως το ΣΕΠΕ, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, την Αστυνομία να πράξουν τα δέοντα.

Προφανώς όλες οι συστάσεις έγιναν σε ώτα μη ακουόντων για να φτάσουμε στην προχθεσινή εγκληματική επίθεση με 34 τραυματίες.

πηγή: Ημερησία του Σαββάτου
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID