EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες

Αραιά αλλά σταθερά συνεχίζονται οι πωλήσεις προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες», στα πρότυπα του πάλαι ποτέ «κινήματος της πατάτας», το οποίο έχει ατονήσει και διατηρείται πλέον μόνο με την υποστήριξη ελάχιστων δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ανεξάρτητες ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπως η Πετρούπολη, ο Δήμος Ρέντη, ο Πειραιάς, ή η Κοκκινιά, μεσολαβούν με διάφορες ομάδες παραγωγών ή ακόμη και ιδιώτες παραγωγούς και διακινητές βασικών τροφίμων, προκειμένου αυτά να έρχονται φθηνότερα έστω και μερικά λεπτά το κιλό στους καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις αλάνες ή τους προστατευόμενους χώρους όπου γίνεται η πώληση των προϊόντων.

Σε περιοχές της περιφέρειας όπως η Πρέβεζα, έχει γίνει προσπάθεια και έχει στηθεί ειδική παρα-λαϊκή αγορά, η οποία ωστόσο δημιουργεί προβλήματα με τους τοπικούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά συμπλοκές και να καλείται η αστυνομία, φέρνοντας σε αδιέξοδα και αμηχανία τους τοπικούς δημάρχους.

Τα πράγματα ωστόσο, ακόμη και στην Αθήνα του μεγάλου αριθμού καταναλωτών, δεν είναι ποτέ τόσο εύκολα όσο φαίνονται, καθώς δεν υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ενημέρωσης των καταναλωτών για τις δραστηριότητες αυτές των ανεξάρτητων ομάδων, πέρα από ανακοινώσεις που τοιχοκολλούνται άτακτα σε τοίχους, ή στάσεις λεωφορείων.

Σ αυτές τις αυτοσχέδιες αφίσες, έχουν τυπωθεί τηλέφωνα επικοινωνίας προκειμένου να γίνονται παραγγελίες καθώς, δεν είναι πια καθόλου σίγουρο ότι τα προϊόντα που θα έρθουν από μακριά στην Αθήνα, από Κριεκούκι ή τις Πρέσπες ή τον Έβρο, θα πωληθούν άμεσα, ιδιαίτερα δε, τα ευπαθή προϊόντα που αλλοιώνονται άμεσα.

Οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα όπως ο τραχανάς, οι χυλόπιτες ή τα λαζάνια, ξεκινούν από 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ άλλα προϊόντα όπως η γραβιέρα πωλούνται 9,50 ευρώ το κιλό, η φέτα προς 6,80 και το ανθότυρο 4 ευρώ το κιλό, όταν στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, η φέτα επί παραδείγματι πωλείται κοντά στα 8 ευρώ το κιλό, δηλαδή 1,20 ευρώ ακριβότερα.

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πάντως είναι ότι έχει σχεδόν εκλείψει η πώληση της πατάτας, παρ ότι έχει δώσει το όνομά της στο κίνημα, καθώς έχει μεγάλη ζήτηση και ικανοποιητική εμπορική τιμή, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρει πλέον τους παραγωγούς να μπουν στην περιπέτεια της εμπλοκής τους σε πώλησή της μέσα από μη εμπορικά δίκτυα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα όπως τα τυροκομικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πώλησης δεν βρίσκονται σε ψυγεία κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ οι θεσμικοί εκπρόσωποι των τοπικών εμπόρων κάνουν λόγο για πάρτι φοροδιαφυγής καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε κόπτονται εικονικές είτε δεν κόβονται καθόλου αποδείξεις στους καταναλωτές...
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID