EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10% το έλλειμμα το 2012

Θα έρθουν νέα μέτρα;

Στο 10% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, μαζί με τις δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και της Proton Bank, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τους κανόνες της Eurostat...

Ωστόσο, οι δαπάνες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν λαμβάνονται υπόψη στο Μνημόνιο και, χωρίς αυτές, το έλλειμμα του 2012 ήταν 6% του ΑΕΠ (ήτοι 11,626 δισ. ευρώ). Με την επισήμανση αυτή, όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν επέρχονται νέα μέτρα λόγω υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα, που για το 2012 ήταν 6,6% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία που εστάλησαν χθες στην Eurostat, σύμφωνα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), δείχνουν ότι χωρίς την κεφαλαιακή στήριξη προς την Αγροτική Τράπεζα, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 6% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται οι κανονισμοί της Eurostat προβλέπουν ότι εντάσσονται στο έλλειμμα και κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες και προσμετρούνται στις διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ως εκ τούτου το έλλειμμα του 2012 θα έχει δύο τιμές, μία χωρίς τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς την ΑΤΕ και μία με αυτές.

Ομοίως το 2013, θα καταγραφούν τα ποσά που θα δώσει το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι στο Μνημόνιο για τον υπολογισμό του ελλείμματος δεν προσμετρούνται αυτές οι κεφαλαιακές ενισχύσεις και δεν επηρεάζουν το ύψος των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι οι ενισχύσεις αυτές καταγράφονται στο έλλειμμα τώρα και στο διηνεκές. Με άλλα λόγια, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο και μακρύ το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, έως ότου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανόνες.

πηγή: protothema.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID