EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πράσινο από ΣτΕ για τις Σκουριές!

«ΟΚ» για τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής έδωσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκαν οι αιτήσεις οκτώ συλλόγων της Χαλκιδικής (περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, αγροτικών, αλιευτικών κ.ά.) που ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση (26/7/2011) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα αποκατάστασης των μεταλλείων.


Η απόφαση

Οπως τελικά κρίθηκε από το Ε' Τμήμα (με πρόεδρο την Αγγελική θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμόν 110/2013 απόφασή του, δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων, καθώς επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δραστηριότητες βρίσκονται ουσιαστικά εκτός προστατευμένων ζωνών.

Συγκεκριμένα, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι όπως προκύπτει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου, τόσο στους προστατευόμενους τόπους του δικτύου Natura όσο και στους οικότοπους και στους προστατευόμενους τόπους από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία επέμβαση στον «οικότοπο 9180», προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην αίτηση αναστολής των συλλόγων κ.λπ. «δεν παρίσταται προδήλως βάσιμοι» (δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι η κύρια προσφυγή που εκκρεμεί θα γίνει δεκτή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Ελληνικό Δημόσιο κατήγγειλε τη σύμβαση με την εταιρία TVX Hellas Α.Ε. για την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, στην οποία μεταβιβάστηκε αντί του ποσού των 11.000.000 ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.


Βάσω Παλαιού
http://www.dimokratianews.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID