EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανακοίνωση ΣΕΒΕΚ για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε παρτίδες βόειου κρέατος

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος τονίζει με ανακοίνωσή του πως σε  καμία επιχείρηση - μέλος του Συνδέσμου δεν έχει εντοπισθεί ύποπτο δείγμα, ενώ αναφέρει πως όλες πλέον οι εταιρίες εξετάζουν και αναλύουν συστηματικά τις παραλαβές των πρώτων υλών και για την εξειδικευμένη ανίχνευση DNA αλόγου, εναρμονιζόμενες απόλυτα προς τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων.
Αναφορικά  με το θέμα της ανίχνευσης κρέατος αλόγου σε παρτίδες βόειου κρέατος, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, ο ΣΕΒΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι:
«Όπως έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί, σε καμία επιχείρηση - μέλος του Συνδέσμου μας δεν έχει εντοπισθεί ύποπτο δείγμα και όλες πλέον οι εταιρίες εξετάζουν και αναλύουν συστηματικά τις παραλαβές των πρώτων υλών και για την εξειδικευμένη ανίχνευση DNA αλόγου, εναρμονιζόμενες απόλυτα προς τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων.
Η Ελληνική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι πάντα υπέρ των αυστηρών ελέγχων.
Σε κάθε όμως περίπτωση είναι αντιδεοντολογικό να διασύρονται και να διαπομπεύονται επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς παραπλανήθηκαν από προμηθευτές τους, αγνοώντας την ακριβή σύσταση του κρέατος – πρώτης ύλης, αφού όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο για βόειο κρέας.
Παράλληλα δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα επαρκές επίπεδο των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων που θα επέτρεπε την διαπίστωση διαφορετικού είδους κρέατος από το αναγραφόμενο στα επίσημα έγγραφα μεταφοράς και προμήθειας.
Ως εκ τούτου οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, -όλες μη μέλη του Συνδέσμου-, είχαν αντικειμενική αδυναμία να διαπιστώσουν την ανάμειξη του βόειου με κρέας αλόγου στις επίδικες παρτίδες.
Ο ΣΕΒΕΚ έχει ήδη προτείνει προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας την άμεση θεσμοθέτηση μηχανισμού για την ηλεκτρονική ημερήσια καταγραφή όλων των εισαγωγών κρέατος ανά παρτίδα και σφαγιοτεχνική και παράλληλα την  δημιουργία Μητρώου εισαγωγέων, εμπόρων, αντιπροσώπων και διακινητών κρέατος, η τήρηση του οποίου θα μπορούσε να ανατεθεί άμεσα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλες "διατροφικές κρίσεις" και τα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που έχουν παρουσιασθεί την τελευταία δεκαετία στην Ε.Ε. έχουν προέλθει από χώρες εκτός Ελλάδας».

Πηγή:Voria
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID