EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι τρεις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις απολύσεις

Για τις απολύσεις 27.000 υπαλλήλων (25.000 υποχρεωτικές έξοδοι μέχρι το τέλος του 2013 και ακόμη 2.000 που εκκρεμούν από το Δεκέμβριο του 2012) αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης υπαλλήλων μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο Μνημόνιο. Επίσης έχει συμφωνήσει ότι αν οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες των αναγκαίων, θα γίνονται νέες απολύσεις.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο μνημόνιο: «Για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας να ανασυντάξουμε και να μειώσουμε το προσωπικό είναι αποτελεσματικές, θα λάβουμε μέτρα για να βελτιστοποιήσουμε τις προσλήψεις... Εάν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για μειώσεις προσωπικού, παρά τους ελέγχους προσλήψεων, θα αυξήσουμε τις στοχευμένες απολύσεις».

Επίσης το μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, χωρίς την απώλεια των εισφορών τους. Δηλαδή, εάν οι απολυόμενοι έχουν 20 έτη υπηρεσίας, δεν θα λάβουν πλήρη σύνταξη, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά αν βρεθούν εκτός Δημοσίου, δεν θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πλην όμως θα αναζητήσουν εργασία, προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα συνταξιοδότησης.

Η τρόικα φέρεται να επιμένει ιδιαίτερα στην απόσπαση μιας συγκεκριμένης αριθμητικής δέσμευσης από την κυβέρνηση για το πόσοι εξ αυτών θα δουν τελικά την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία να παρουσιάσει αριθμούς, και εντείνοντας τις πιέσεις για απομάκρυνση εδώ και τώρα επίορκων και όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά.

Oι επικεφαλής της τρόικας πάντως φέρεται να χαρακτηρίζουν ως καλή βάση των διαπραγματεύσεων το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που παράλληλα κάνει την κυβέρνηση να βλέπει τώρα απολύσεις στο δημόσιο με ορίζοντα το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση) οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων.
Θεωρούν, δηλαδή, ότι η καθυστέρηση υλοποίησης της «κινητικότητας» των υπαλλήλων προκαλεί την εμπλοκή σε όλα τα άλλα ζητήματα.

Ή διαθεσιμότητα το 2013 ή απόλυση το 2014

Για να αρθεί το αδιέξοδο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την τρόικα που έχουν ως αντικείμενο τα χρονοδιαγράμματα της διαθεσιμότητας και τα οργανογράμματα της μείωσης του προσωπικού. Την Πέμπτη παραδόθηκαν από το υπουργείο οι τελευταίες λεπτομέρειες των σχεδίων και σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν τον τρόπο εφαρμογής τους. Οι αποχωρήσεις των 25000 υπαλλήλων μέσα στο 2013 αποτελούν το βασικό μέλημα των εκπροσώπων της Τρόικας. Στις συναντήσεις που έχουν με υπηρεσιακούς παράγοντες επιμένουν ιδιαίτερα σε αυτό το νούμερο και απαιτούν πλάνο για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα ανά μήνα.

Δωδεκάμισι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο και όπως φαίνεται οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πειστεί πως ο συγκεκριμένος στόχος πρόκειται να επιτευχθεί. Έως το φθινόπωρο θα έχει φανεί καθαρότερα αν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας εφαρμόζεται και αν χρειαστούν διαφορετικές λύσεις, όπως οι απολύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε ολοκληρώνονται τυπικά τα προγράμματα Διαθεσιμότητας και Κινητικότητας. Τότε στην περίπτωση που δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν μετακινηθεί σε μια άλλη θέση στον δημόσιο τομέα, είτε με δική τους ευθύνη, είτε επειδή δεν βρέθηκε κάποια θέση να καλύψουν, τότε θα μπαίνουν στην διαδικασία της απόλυσης.

Πάντως οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη διαβεβαιώνουν πως οι κενές θέσεις είναι περισσότερες από τους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και ότι είναι εφικτό το σύνολο των 25000 «διαθεσίμων» να επιστρέψει στο δημόσιο. Ωστόσο αναμένεται να προκύψουν προβλήματα σε μια σειρά από κατηγορίες που πλεονάζουν και οι υπάλληλοι των οποίων είναι περιορισμένης εκπαιδευτικής κατάρτισης, χωρίς ειδίκευση.

Οι ανάγκες του δημοσίου και το επίπεδο των υπαλλήλων του δημόσιου θα προκύψουν με λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού. Στη μεν πρώτη περίπτωση, δηλαδή στις δομές, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης θα κλείσει με την κατάθεση των οργανογραμμάτων των τελευταίων πέντε υπουργείων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του προσωπικού, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πηγή: Protothema.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID