EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βουλή: Έκοψε μισθούς και έβαλε τα λεφτά σε δικό της λογαριασμό…

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό 5 εκατ. που περίσσεψαν και από τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

 Το ΦΕΚ με το οποίο η Υπηρεσία που εκτελεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα "αυτονομείται" από τη λειτουργία της υπόλοιπης Βουλής.
Έμφαση στις διαδικασίες που βρίσκονται εκτός δημοσίου λογιστικού δίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως αποκαλύπτει "Η Αυγή" της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Βουλής στις 21 Δεκεμβρίου 2012 μετέφερε στον ειδικό λογαριασμό της Βουλής 5 εκατ. ευρώ, τα οποία "περίσσεψαν" μετά και τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων, ενώ πλέον ιδρύει ξεχωριστό πρωτόκολλο Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η οποία διαχειρίζεται (κοινοτικά) χρήματα.

Σήμερα ο ειδικός λογαριασμός της Βουλής έχει πάνω από 30 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά λειτουργεί ως αποθεματικό, καθώς πρακτικά είναι ακίνητος. Οι εκροές που παρουσιάζει από το 2001, όταν δημιουργήθηκε, είναι μηδενικές - δόθηκαν μόνο 5 εκατ. το 2007 για τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Αντίθετα, το τέλος κάθε χρόνου οι πρόεδροι προσθέτουν χρήματα.

Όμως το 2012 δεν είναι μια τυχαία χρονιά, είναι το έτος που μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων. Από τα χρήματα των εργαζομένων (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν τα 5 εκατ. Όμως, αφού της περισσεύουν χρήματα (και μάλιστα για να πάνε σε "παγωμένο" λογαριασμό...), γιατί η Βουλή κόβει τους μισθούς των εργαζομένων της; Γιατί μετατρέπει τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο σε "αιμοδότες" του ειδικού λογαριασμού που λειτουργεί εκτός κανόνων διαφάνειας του Δημοσίου;

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση του ειδικού λογαριασμού γίνεται "χωρίς καμία αναφορά ή περιορισμό από τις διατάξεις που διέπουν τη διάθεση, κατανομή και ανάλωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής και κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το Δημόσιο Λογιστικό, τις κρατικές προμήθειες και αμοιβές". Ο ειδικός λογαριασμός υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο και η οργάνωσή του είναι "ανεξάρτητη από τη διαχείριση που ασκεί η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".



Αυτονομείται και η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Στο ίδιο σκεπτικό της "ανεξάρτητης διαχείρισης", δηλαδή της λειτουργίας υπό τον έλεγχο και με αποφάσεις του προέδρου της Βουλής, κινείται και η απόφαση Μεϊμαράκη (ΦΕΚ 20Α/29-01-2013) να ιδρυθεί ξεχωριστό πρωτόκολλο για την ΥΕΕΠ. Πρόκειται για την υπηρεσία που έχει "ταμείο", καθώς διαχειρίζεται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, έργα του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική Βουλή έχει αναλάβει να προετοιμάσει το κοινοβούλιο της Σερβίας για την ένταξή του στην Ε.Ε., έναντι 1,5 εκατ. ευρώ - γι' αυτό υπάρχει και ένας υπάλληλος που βρίσκεται μόνιμα στο Βελιγράδι.

Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο της ΥΕΕΠ είναι ανεξάρτητο από το γενικό πρωτόκολλο της Βουλής, τηρείται ηλεκτρονικά, αφορά τα έργα που εκτελεί, ενώ με απόφαση του προέδρου της Βουλής τής ανατίθεται η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
 
 



  

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID