EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Διαμεσολάβηση» και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Με το σύνθημα: «Διαμεσολάβηση: Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας», το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα τον ομώνυμο θεσμό, που, από τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.
Η «Διαμεσολάβηση» αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο επίλυσης αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών και, όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστεί σε όλες τις ιδιωτικές διαφορές συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μελετά με το υπουργείο Παιδείας η «Διαμεσολάβηση» να ενταχθεί ως μάθημα στις σχολές Νομικής αλλά και στο Λύκειο.
Ο νέος θεσμός παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Horst Reichenbach αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσιάζοντας το νέο θεσμό έκανε λόγο για έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών που, όπως είπε, δεν θα κοστίζει, δεν θα είναι χρονοβόρος και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως «η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους». Σημείωσε, μάλιστα, πως η Διαμεσολάβηση «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην Δικαιοσύνη, κάθε πετυχημένη διαμεσολάβηση όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».
Η πρόεδρος της ΈΔΕ κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το θεσμό και επισήμανε πως «οι δικαστές δεν πρέπει να θεωρούν τη Διαμεσολάβηση ως ανταγωνιστικό θεσμό, αλλά αντίθετα, ως θεσμό που θα αποσυμφορήσει τα Δικαστήρια, από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των υποθέσεων…».
Στην παρέμβασή του ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι «η ύπαρξη σύγχρονων και ευέλικτων μηχανισμών, μέσω των οποίων οιαδήποτε διαφορά θα λύνεται γρήγορα και με μικρό κόστος, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα». Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης επισήμανε πως «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές έννομες τάξεις του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, καθώς καλλιεργεί μεταξύ των πλευρών μια διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και όχι τη σύγκρουση αντίθετων συμφερόντων».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.
Τι είναι η  Διαμεσολάβηση και σε ποιους αφορά
Καταφεύγοντας στη Διαμεσολάβηση, δυο αντίδικες πλευρές διαπραγματεύονται με την συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου -Διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε θα είναι εχέμυθη, γρήγορη και σαφώς οικονομικότερη από την προσφυγή στα Δικαστήρια. Το κόστος της για τα δυο μέρη που θα συμμετέχουν σε αυτή θα αφορά στην προμήθεια των παραβόλων που θα χρειαστούν και στην αμοιβή του δικηγόρου – Διαμεσολαβητή. Εγκεκριμένα κέντρα (λειτουργεί ήδη ένα) αναλαμβάνουν την εκπαίδευση του δικηγόρου – Διαμεσολαβητή ο οποίος θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID