EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΕΚΘ: Κοινή δράση οκτώ σωματείων κατά των ιδιωτικοποίησεων

Την «απαρχή κοινής δράσης» κατά του ξεπουλήματος οκτώ επιχειρήσεων που βρίσκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί η σημερινή ανοικτή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΒΖ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, έκανε λόγο για σκανδαλώδη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης «να τα πουλάει όλα κοψοχρονιά για ποσά που αντιστοιχούν σε κέρδη μόλις τεσσάρων ή πέντε χρόνων των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων» και σημείωσε ότι η εν λόγω συγκέντρωση συνιστά την "απαρχή κοινής δράσης" κατά του ξεπουλήματος, με κάθε νόμιμο μέσο.

Την πεποίθηση ότι αν παραχωρηθεί πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) "μπαίνει ζήτημα απώλειας του κυρίαρχου ρόλου της χώρας στο λιμενικό σύστημα", εξέφρασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη. Υποστήριξε ότι τα μεγάλα κέρδη που δηλώνει η εταιρεία προκύπτουν κυρίως από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, κατά 35% από το 2010 και των αμοιβών τους κατά ίσο ποσοστό, αλλά και από την αναπροσαρμογή των συμβάσεων με μεγάλους πελάτες. Ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ, Λάζαρος Τανταλίδης, υποστήριξε ότι το προσωπικό του ΟΛΘ είναι ανεπαρκές και το καλοκαίρι θα υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση φορτίων, ενώ πρόσθεσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού.

Να σταματήσει το "έγκλημα που γίνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ" κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Αρχοντόπουλος. Ισχυρίστηκε ότι στην εταιρεία υπάρχουν "golden boys", που αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από εκείνους των γενικών γραμματέων των υπουργείων, ενώ πρόσθεσε ότι, όπου έχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ύδρευσης, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Απαραίτητη στον ελληνικό στρατό είναι εν μέσω κρίσης η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), καθώς λείπουν τα χρήματα για αγορές νέων οχημάτων, οπότε είναι αναγκαίες οι συντηρήσεις, που πραγματοποιεί η εταιρεία, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγας. "Η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να γίνει ποτέ. Μπορούν να γίνουν συνεργασίες. Η ΕΛΒΟ -που έχει ανεκτέλεστο έργο ύψους 38 εκατ. ευρώ, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ήδη στέκεται", σημείωσε ο κ.Αλιόγας. Πρόσθεσε ότι η ΕΛΒΟ τροφοδοτούσε -σε πλήρη ανάπτυξη- 2.500 δορυφορικές επιχειρήσεις, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

Εξευτελιστικό χαρακτήρισε το τίμημα των 40 εκατ. ευρώ για τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Βαγγέλης Μπιμπισίδης, σημειώνοντας ότι το 2009-2010 μόνο οι μονάδες εξωτερικού είχαν αποτιμηθεί σε 150-190 εκατ. ευρώ. Διερωτήθηκε τι έγινε με το δεύτερο διαγωνισμό για την εκχώρηση του 82,33% της ΕΒΖ, ο οποίος υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 31/1, αλλά μέχρι στιγμής "ουδέν νεώτερον".

Τη διαβεβαίωση ότι η πώληση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας δεν αποτελεί "μνημονιακή υποχρέωση" έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροδρομικών Β.Ελλάδος, Παναγιώτης Στεργιόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο το μόνο που υποχρεούται να κάνει η Ελλάδα είναι η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ταχυδρομείο "άγονες" περιοχές της Ελλάδας, αν τα ΕΛΤΑ εκχωρηθούν σε ιδιώτη, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ταχυδρόμων Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδωρόθεος. "Ο ιδιώτης θέλει τα φιλέτα στον άξονα Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, όχι τις άγονες γραμμές", είπε. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πάει να ξεπουλήσει μια κερδοφόρα εταιρεία, που δεν επιδοτείται από το κράτος, έχοντας αποτιμήσει την περιουσία της σε μόλις 50-60 εκατ. ευρώ.

"Κανένας ιδιώτης δεν θα μπει στη ΔΕΗ για να χάσει", είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Πάνος Σαουλίδης, σημειώνοντας ότι ο ιδιώτης θα ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος της ενέργειας, μεταξύ άλλων για να καλύψει ανείσπρακτους λογαριασμούς. "Σήμερα έχουμε 700.000 διακανονισμούς για ανείσπρακτους λογαριασμούς, αριθμός που αναμένουμε να φτάσει το 1 εκατ. Τα λεφτά που δεν μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ για να χρηματοδοτήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ ανέρχονται σε 300.000-400.000 ευρώ, που φέτος, με την αύξηση στα φωτοβολταϊκά, περιμένουμε ότι θα φτάσουν στο 1,2 εκατ", σημείωσε.

Αναφερόμενος τέλος, στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, είπε: "Βάσει τιμής μετοχής, έγινε αποτίμηση 600 εκατ., τη στιγμή που μόνο η τελευταία επένδυση στην Ελευσίνα ξεπέρασε τα 2,5 δισ. Αυτό δεν είναι επενδυτικό σχέδιο, αλλά πλιάτσικο", κατέληξε.


Πηγή:ΑΠΕ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID