EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ελεγκτή στη ΔΕΗ βάζει η Ρυθμιστική Αρχή

Απ' ευθείας στα τιμολόγια της ΔΕΗ στοχεύει η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς από τον ερχόμενο Ιούλιο, κινούμενη σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Προωθεί, με δικά της κεφάλαια, διαγωνισμό για να ελέγξει τα κόστη της Επιχείρησης και τα περιθώρια μείωσης που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα συγκροτεί και τις επιτροπές που θα ασχοληθούν με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
  Η Ανεξάρτητη Αρχή ζητεί να παίρνει στοιχεία από τη ΔΕΗ για τα κόστη Η ΡΑΕ αναμένει τις προσφορές των ενδιαφερομένων για το διαγωνισμό -που στοιχίζει στην ανεξάρτητη Αρχή 800.000 ευρώ από δικά της κεφάλαια- μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Η ανεξάρτητη Αρχή ενώ ζητά και παίρνει στοιχεία από τη ΔΕΗ μέσω των οποίων έκανε και πρόσφατα προτάσεις στο ΠΕΚΑ για τα τιμολόγια του πρώτου εξαμήνου 2013, δαπανά τώρα ένα σεβαστό ποσόν για να κάνει αναλυτικό κοστολογικό έλεγχο στη Δημόσια (πλην εισηγμένη) Επιχείρηση!

Ο διαγωνισμός για τον κοστολογικό έλεγχο λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και η ΡΑΕ δημοσιοποίησε διευκρινίσεις που παρείχε στους διαγωνιζομένους. Από αυτές όμως προκύπτει ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι για το έργο και μάλιστα ξένες εταιρείες απορούν με την απαίτηση να ζητούνται αναλυτικά στοιχεία από τη ΔΕΗ και δείχνουν να αμφιβάλλουν για το αν θα καταφέρουν να τα πάρουν... Αυτό καθώς η ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει εμπιστευτικά στοιχεία που θίγουν την ανταγωνιστικότητά της, πέραν αυτών που αφορούν όλους, όπως τα δίκτυα διανομής.

Συγκεκριμένα, εταιρεία που ενδιαφέρεται να πάρει το έργο ρώτησε αν θα έχει η ΡΑΕ και ο σύμβουλος που θα προσλάβει τη δυνατότητα και την εντολή να συλλέξουν από τη ΔΕΗ αυτές τις πληροφορίες, δηλαδή από μια εταιρεία που δεν υπόκειται σε ρύθμιση (έλεγχο). Η ΡΑΕ απάντησε ότι έχει πρόσβαση σε στοιχεία σε ρυθμιζόμενους (ελεγχόμενους) οργανισμούς, που περιλαμβάνουν και τη ΔΕΗ.

Ενδιαφερόμενος παρατήρησε ότι η συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων που θα οδηγήσουν σε αξιόπιστες προτάσεις για τη μείωση του κόστους, απαιτεί τη συμμετοχή και τη δέσμευση της ΔΕΗ, για να απαντήσει η ΡΑΕ ότι η ΔΕΗ έχει αυτή την υποχρέωση, αλλά η προσέγγιση για το καλύτερο αποτέλεσμα είναι θέμα του συμβούλου που θα πάρει τη δουλειά...

Πρώτες συνεδριάσεις

Εν τω μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών που συγκροτεί η ΡΑΕ για να υποβάλουν προτάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στις επιτροπές μετέχουν εκπρόσωποι της Αρχής, υπουργείου ΠΕΚΑ και των θυγατρικών της ΔΕΗ εταιρειών, δηλαδή του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ και του ανεξάρτητου διαχειριστή ΑΔΜΗΕ. Οι επιτροπές καλούνται να προτείνουν μεταξύ άλλων και τη μέθοδο με την οποία θα καταργηθεί σταδιακά ο μηχανισμός ανάκτησης, που επιβαρύνει το τιμολόγιο, αλλά και τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID