EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι επενδύσεις που δεν... έρχονται

Στην τελευταία θέση του καταλόγου 14 χωρών της Ευρώπης ως προς την ελκυστικότητά τους για την ίδρυση επιχειρήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, Austrian Business Agency (ΑΒΑ) και στην οποία συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα βέβαια η έλλειψη ρευστότητας, η αφόρητη γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση δυσκολεύουν υπερβολικά τις προσπάθειες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων (Start-Ups), πράγμα που οδηγεί την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη.

Έτσι οι πιο σημαντικοί λόγοι για να μην έρθει κάποιος στην Ελλάδα, (από κάτω προς τα πάνω), είναι η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, η ΔΙΑΦΘΟΡΑ, οι ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, η ΑΣΤΑΘΕΙΑ των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, οι ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, οι ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κλπ.
 Ως Κράτος δεν έχουμε όραμα για την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μιλάμε εδώ και χρόνια για ανάπτυξη, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατεύθυνση  Δεν έχουμε ένα όραμα ως κράτος (πχ μια Μεγάλη Ιδέα) που να ορίσει την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η πράσινη ανάπτυξη ή η προτεινόμενη Κοινωνική Ανάπτυξη δεν έφτασε ούτε στο λαό ούτε στις κρατικές δομές και τα αναπτυξιακά προγράμματα. Πρέπει κάτι να βρούμε.Μέχρι να βρούμε τρόπο να παλέψουμε αυτό το θηρίο όλα τα οικονομικά προγράμματα θα μείνουν στο χαρτί.
 
Και για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα να απορροφήσουν 1.500.000 ανέργους πρέπει να διατεθούν κεφάλαια πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Γκρινιάζω γιατί δεν έχουμε χρόνο. Και γιατί ο μόνο δρόμος που μας μένει, στον χρόνο που διαθέτουμε, είναι μόνο νοικοκυριό στο δημόσιο. Περιορισμός στις σπατάλες. Προσέλκυση επενδυτών μόνο με άνοιγμα του κρατικού τομέα. Πραγματικό άνοιγμα των επαγγελμάτων για να σπρώξουμε ανέργους σε μικροεπαγγελματικές δράσεις. Και πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων.
Ας το χωνέψουμε. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία θέση δίπλα στις μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες. Το τρένο αυτό χάθηκε την δεκαετία 1975-1985. Την Ελλάδα την κατάντησαν χώρα μικρομεσαίων, επαγγελματιών, παροχής υπηρεσιών και γκαρσονιών.
 Ας σταματήσουν λοιπόν να μας ταΐζουν με βλακώδη όνειρα που ουδέποτε θα αποδώσουν.
ΑΝΕΜΟΣ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID