EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ταρίφα φοροδιαφυγής


 

Μια ιδιαίτερη μορφή φοροκλοπής έχουν εφεύρει τεχνικοί που εγκαθιστούν ταξίμετρα. Oι οδηγοί ταξί τοποθετούν ειδικό μηχανισμό στο ταξίμετρο ώστε να μην εκδίδει αποδείξεις, και έτσι να αποφεύγουν την καταβολή ΦΠΑ. Το αυτοσχέδιο τσιπάκι κοστίζει 40 ευρώ και κάνει θραύση, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, η πλειονότητα των επαγγελματιών οδηγών το έχει προμηθευτεί.


Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που κοινοποιήθηκαν στη zougla.gr, ο μηχανισμός τοποθετείται μεταξύ ταμειακής μηχανής και ταξίμετρου και μπλοκάρει τη μετάδοση της τιμής του κομίστρου. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, όταν ένας πελάτης δεν ζητήσει απόδειξη για την κούρσα που πλήρωσε και κατέβει από το ταξί, ο οδηγός τοποθετεί τον μηχανισμό και ουσιαστικά σβήνει την απόδειξη. Μόλις μηδενιστεί το ταξίμετρο, η ταμειακή εκτυπώνει την ένδειξη «σφάλμα στη μετάδοση». Τότε ο οδηγός πετάει το απόκομμα και η κούρσα είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που γίνει κάποιος έλεγχος από εφοριακούς ή άνδρες του ΣΔΟΕ, οι «φοροφυγάδες» επαγγελματίες οδηγοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή ο μπορούν να εκδώσουν απόδειξη κανονικά.

«Από τις 50.000 οδηγούς ταξί που είναι σε βάρδια τουλάχιστον οι 30.000 φοροδιαφεύγουν με τεχνικές όπως αυτή. Δυστυχώς, στον χώρο υπάρχουν τίμιοι και νομοταγείς άνθρωποι, και αυτοί είναι που τελικά βγαίνουν χαμένοι. Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στο ΣΔΟΕ με στόχο να εξυγιανθεί το επάγγελμά μας, αλλά μας εξηγούν ότι τέτοιος έλεγχος δεν είναι εφικτός, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού» αναφέρει αυτοκινητιστής ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ακόμα και όταν μας ζήτησαν όμως συγκεκριμένα στοιχεία οδηγών-παραβατών, όπως για παράδειγμα αριθμό πινακίδας, και πάλι δεν έκαναν τίποτα» σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες αυτοκινητιστές καταγγέλλουν πως το «μεγάλο παιχνίδι» γίνεται αυτήν τη περίοδο με τις ενοικιάσεις ταξί.

Επειδή, όπως εξηγούν, οι αγοραπωλησίες ταξί έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι όσοι προσφεύγουν στη λύση της ενοικίασής τους. Έτσι, μέσω της φοροδιαφυγής αποκομίζουν μεγάλα κέρδη. «Πολλοί, παρά το γεγονός ότι νοικιάζουν ταξί και έχουν έξοδα 20.000 ευρώ το χρόνο, κόβουν αποδείξεις 2.000-3.000 ευρώ. Ποιον κοροϊδεύουν;»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος κατέκρινε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής επαγγελματιών οδηγών και υποστήριξε ότι απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου αυτά να περιοριστούν.


« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID