EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το πλάνο για την πώληση της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης


Το πλάνο για την πώληση της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης 

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 51% των μετοχών της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που θα αναλάβει να «τρέξει» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Αυτό ανέφερε χθες, Τετάρτη 23/1, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζοντας το σχέδιο παραχώρησης της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ΑΕ.

Κριτήρια, υποχρεώσεις και τιμολόγιο

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξουν αυστηρά κριτήρια για την επιλογή του παραχωρησιούχου, όπως το «πλαφόν» των 80 εκατ. ευρώ των ίδιων κεφαλαίων, αλλά και η εμπειρία στη διαχείριση, στον σχεδιασμό, στη λειτουργία και στη συντήρηση ενός συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης για τουλάχιστον τρία χρόνια σε περιοχή που εξυπηρετεί τουλάχιστον μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Εμίρης, κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα υπάρξει «σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων» μεταξύ της ΕΥΑΘ, της ΕΥΑΘ Παγίων (δηλαδή της δημόσιας εταιρίας που διαθέτει το σύνολο των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης) και του Δημοσίου.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ υποσχέθηκε στους βουλευτές τον καθορισμό «ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους καταναλωτές», όπως «το πλαίσιο σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης των απαιτούμενων επενδύσεων για τη βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών και το ρυθμιστικό πλαίσιο που τη διέπει». Παράλληλα, όπως είπε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει «μηχανισμός οριοθέτησης του ύψους των τιμολογίων».

Πώληση ως τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με το σχέδιο της αποκρατικοποίησης, η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης, η οποία έχει εναπομείνουσα διάρκεια 18 ετών, θα επεκταθεί. Όμως αυτό θα αποφασιστεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, καθώς θα ληφθούν υπ' όψιν οι προτάσεις των ίδιων των υποψήφιων επενδυτών για την περίοδο της επέκτασης της σύμβασης.

Ο διεθνής διαγωνισμός, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα ξεκινήσει η εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της εταιρείας και θα γίνει η πρώτη επιλογή των υποψήφιων επενδυτών βάσει κριτηρίων ευρωστίας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Στο δεύτερο μέρος, κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι θα προβούν σε έλεγχο της εταιρείας και θα υποβάλουν σχόλια επί των νομικών κειμένων της συναλλαγής, θα ακολουθήσει η πώληση του 51% των μετοχών της εταιρείας και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές βάσει των τελικών κειμένων της σύμβασης παραχώρησης. Έτσι ο ανάδοχος θα καταστεί ελέγχων της ΕΥΑΘ με το 51% και στη συνέχεια θα υπογράψει την τροποποιημένη σύμβαση.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει η επιλογή των υποψηφίων για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ η επιλογή του παραχωρησιούχου υπολογίζεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο, έχοντας περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ελέγχει το ιδιωτικό μονοπώλιο

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση και για το σκέλος της ρύθμισης του ιδιωτικού μονοπωλίου. Ρόλο ρυθμιστή θα αποκτήσει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία της υλοποίησης της σύμβασης παραχώρησης και θα παρακολουθεί την «τήρηση ποιοτικών και λοιπών προδιαγραφών παροχής νερού και υπηρεσιών αποχέτευσης, την τήρηση της χάρτας δικαιωμάτων των καταναλωτών, τον προσδιορισμό και υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, την τήρηση υλοποίησης των υποχρεώσεων έναντι της ΕΥΑΘ παγίων και το αντίστροφο».

Επίσης, θα ελέγχει και θα εγκρίνει την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με βάση τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση, τον καθορισμό των επενδυτικών αναγκών και τη διαπραγμάτευση ανά πενταετία του επενδυτικού προγράμματος, καθώς και την επιβολή ποινών σε περίπτωση μη τήρησης της σύμβασης παραχώρησης.

Οι στόχοι της αξιοποίησης, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η επιλογή «στρατηγικού εταίρου που θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη τήρηση» των υποχρεώσεων της παραχώρησης, τη διενέργεια επενδύσεων για τη συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων και τη «βελτιστοποίηση του καταβλητέου από τον στρατηγικό επενδυτή οικονομικού ανταλλάγματος για την πώληση ποσοστού 51% των μετοχών» της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης παρουσιάζει δυσλειτουργίες και χρήζει αναμόρφωσης», λόγω της μη ύπαρξης «ξεκάθαρων και διακριτών ρόλων» μεταξύ Δημοσίου, ΕΥΑΘ Παγίων και ΕΥΑΘ, ενώ διαπιστώνει «δυσλειτουργίες στην παρακολούθηση και έλεγχο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης».

Νερό και δίκτυα παραμένουν στο Δημόσιο

Όπως απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Εμίρης, «αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί να πουληθεί είναι το 51% του παραχωρησιούχου», ο οποίος «απλώς εμπορεύεται το νερό, το οποίο μεταπωλεί το Δημόσιο».

«Το Δημόσιο ελέγχει δύο πράγματα. Πρώτον, ελέγχει το φυσικό αγαθό το οποίο δεν πρόκειται να πουληθεί. Το φυσικό αγαθό θα συνεχίσει να το ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο και ελέγχει και τα δίκτυα. Τόσο τα δίκτυα που μεταφέρουν φυσικό αγαθό από τις πηγές μέχρι τη πόλη όσο και τα δίκτυα που διανέμουν το φυσικό αγαθό μέχρι τον τελικό πελάτη. Αυτά συνεχίζει και τα κρατάει το Δημόσιο. Όχι μόνο κρατάει τα υφιστάμενα, αλλά και όλες τις επενδύσεις τις οποίες θα κληθεί να πραγματοποιήσει ο παραχωρησιούχος κατά τη διάρκεια της παραχώρησης και αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι υποχρεωμένος να κάνει» ανέφερε στους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, στη σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους, θα περιληφθεί το ύψος των επενδύσεων τις οποίες θα αναλάβει να κάνει ο παραχωρησιούχος.

«Το δεύτερο πράγμα που θα υπάρχει στη σύμβαση παραχώρησης, και είναι πολύ σημαντικό, είναι η τιμολογιακή πολιτική, η οποία ακόμα αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστή. Θα είναι γνωστή η τιμολογιακή πολιτική για την πρώτη 5ετία, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας. Να είναι, δηλαδή, ξεκάθαρες οι ταρίφες των τιμολογίων του νερού για την πρώτη 5ετία, ώστε να ξέρει ο επενδυτής με τι ακριβώς θα τιμολογεί τον πελάτη» τόνισε.

«Θα υπάρχει ένας ευκρινέστατος και ξεκάθαρος μηχανισμός ο οποίος θα βασίζεται στην τιμή που αγοράζει το νερό, στα έξοδά του, στις επενδύσεις που θα κληθεί να κάνει και σε μία εύλογη απόδοση την οποία πρέπει να παίρνει. Πρέπει να παίρνει απόδοση ο επενδυτής στα πάγια και στα κεφάλαια που θα έχει επενδεδυμένα για να έχει κίνητρο να πραγματοποιεί τις επενδύσεις και να παίρνει μια εύλογη αποδοτικότητα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να έχουν νόημα γι' αυτόν. Ειδάλλως δεν μπορεί να τις πραγματοποιήσει» σημείωσε ο κ. Εμίρης.

Άγνωστη η τιμή πώλησης

Πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την τιμή πώλησης. «Ειπώθηκε κάτι για 26 εκατομμύρια κέρδη και 80 εκατομμύρια ευρώ τιμή πώλησης. Ασφαλώς εμείς ποτέ δεν είπαμε ποια είναι η τιμή πώλησης. Αυτή θα προκύψει από τον διαγωνισμό» υπογράμμισε.

«Στην ερώτηση εάν είναι η ασάφεια αποτρεπτική στην τιμολογιακή πολιτική για την ιδιωτικοποίηση, ασφαλώς ναι. Γι' αυτό τον λόγο, όμως, θα τεθεί αυτό προς διαβούλευση, θα το ξέρουν οι επενδυτές, θα το λάβουν, θα το συζητήσουμε, θα το διαπραγματευτούμε, θα ακούσουμε τα σχόλια όλων, θα τα φέρουμε, ώστε όλοι οι επενδυτές να έχουν μια κοινή σύμβαση παραχώρησης και πάνω σ' αυτή θα δοθούν οι αποτιμήσεις» παραδέχθηκε ο κ. Εμίρης.

«Το τελευταίο που έχω σημειώσει είναι, εάν τα επενδυτικά έργα θα είναι κοστολογημένα και διασυνδεδεμένα με τα τιμολόγια. Ναι, βεβαίως, αυτό είναι κάτι το οποίο το κάνουν οι τεχνικοί μας σύμβουλοι, θα τα ξέρουν αυτά τα πράγματα όλοι οι επενδυτές, θα είναι διαφανέστατο. Θα είναι, λοιπόν, κοστολογημένα τα επόμενα έργα, θα έχουν μία άποψη μάλλον για τις επενδύσεις που απαιτούνται και ασφαλώς θα είναι διασυνδεδεμένα με τα τιμολόγια» κατέληξε.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID