EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τώρα και λίστα από την Ολλανδία με τους Ελληνες σκαφάτους


 


Μετά τη Γαλλία και το Λιχτενστάιν ήρθε η ώρα και για την Ολλανδία να… συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προσθέτοντας άλλη μια λίστα στο μικροσκόπιο των αρχών. Και μάλιστα για δεύτερη φορά.

Ο υπουργός Οικονομικών της βορειοευρωπαϊκής χώρας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας του συγκροτούν νέα λίστα που θα περιέχει στοιχεία για τα εκατοντάδες ελληνικά σκάφη αναψυχής –θαλαμηγούς κ.ά.- τα οποία βρίσκονται αγκυροβολημένα στα λιμάνια της Ολλανδίας.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αφ’ ης στιγμής το συγκεκριμένο θέμα ηγέρθη από μέλη της αντιπολίτευσης, «αμέσως ξεκίνησε να το εξετάζει» και «ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να επιβληθούν φόροι». Ο υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης λίστας, καθώς «αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν οι Ελληνες να φορολογήσουν αυτούς που πρέπει».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ολλανδικές αρχές στέλνουν λίστες στους Ελληνες. Πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Απριλίου, οι αρχές της Ολλανδίας είχαν στείλει κατάλογο με 120 ονόματα ιδιοκτητών πολυτελών σκαφών αναψυχής που εμφανίζονται να έχουν έδρα στην Ολλανδία. Εκτοτε ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για τις θαλαμηγούς και τα άλλα σκάφη αναψυχής που βρίσκονται σε νηολόγια ολλανδικών λιμένων, όπως του Ρότερνταμ  και του Αμστερνταμ. Το  μειονέκτημα όσον αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι ότι τα στοιχεία που απέστειλαν οι Ολλανδοί είναι ελλιπή και τα συνεργεία του ΣΔΟΕ αντιμετώπισαν δυσκολίες για τον εντοπισμό των κατόχων τους.

Οι συγκεκριμένες θαλαμηγοί είχαν αγοραστεί στο παρελθόν στην Ολλανδία. Εκεί φέρονται να είναι ναυτολογημένες σε τοπικά νηολόγια, με σκοπό να φορολογούνται ελάχιστα, καθώς οι φόροι που επιβάλλονται στη συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι επί χρόνια ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στόχος του ΣΔΟΕ είναι, αφού εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους, να κληθούν και να συμπεριλάβουν τις θαλαμηγούς στις δηλώσεις εισοδήματος, αφού αποτελούν τεκμήρια είτε αγοράς είτε διαβίωσης. Παράλληλα θα ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα ποσά που χρησιμοποίησαν για την αγορά τους στην Ολλανδία.

Τώρα στα χέρια των ελληνικών αρχών αναμένεται να περιέλθουν και τα νέα στοιχεία που υποσχέθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και ο χρόνος θα δείξει αν αυτά θα αξιοποιηθούν καλύτερα απ’ ό,τι η Λίστα Λαγκάρντ, που δόθηκε το 2010, ή η λίστα Κίμπερ, από το Λίχτενστάιν, η οποία περιέχει τα ονόματα 4.527 καταθετών στην τράπεζα LGT, έφτασε στη Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2008 και παραμένει ωστόσο αναξιοποίητη μέχρι σήμερα.



 Ελλιπή τα στοιχεία από Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν


 «Ανθρακες ο θησαυρός» φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όσον αφορά τις δύο νέες λίστες Λουξεμβούργου και Λιχτενστάιν, τις οποίες, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή με έγγραφό του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με Ελληνες καταθέτες που εστάλη από το Λουξεμβούργο στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο περιλαμβάνει μόλις 50 καταθέτες σε Τράπεζες του Λουξεμβούργου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται να έχουν ποσά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πηγές από το ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι πρόκειται για λίστα η οποία εστάλη στη χώρα μας με ελλιπή στοιχεία, τα οποία δεν είναι εύκολα αξιοποιήσιμα.

 Σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη και Β. Οικονόμου, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει: «Τα στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία μας τον Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς αξιοποίηση και επεξεργασία από το ΣΔΟΕ . Παράλληλα διενεργείται, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο».

 Ελάχιστο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει για τις ελληνικές φορολογικές αρχές και η λίστα Λιχτενστάιν, η οποία διαβιβάστηκε στη χώρα μας το 2010, καθώς περιέχει μόνο 17 πελάτες, και παρότι στην περίπτωση αυτή έχουν δοθεί πλήρη στοιχεία για τα ποσά και τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών.
 Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για τη λίστα Λιχτενστάιν ότι παρελήφθη εγγράφως από το αντίστοιχο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, και για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ζητηθεί, προτού ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων.


ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID