EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα - Aπειλούν με επιστράτευση στο μετρό


Ημέρα ταλαιπωρίας και η σημερινή, καθώς εκτός από την απεργία του μετρό στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό, τρόλεϊ, τραμ και λεωφορεία  

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για επιστράτευση σε περίπτωση που οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν έως το τέλος της εβδομάδας.
«Ανέξοδες και εκτός νομιμότητας» χαρακτήρισε τις απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «μόνο η μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται».
«Αυτό θα ελεγχθεί» προσέθεσε προαναγγέλλοντας μάλιστα τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών στις αστικές συγκοινωνίες.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται όμως και οι εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι χθες το δικαστήριο έκρινε παράνομες τόσο τις χθεσινές όσο και τη σημερινή στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) ύστερα από σχετική προσφυγή της διοίκησης της εταιρείας.

Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα - Aπειλούν με επιστράτευση στο μετρό

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εξαγγείλει νέα απεργία για σήμερα στο μετρό για έκτη συνεχόμενη ημέρα κατά της οποίας θα προσφύγει εκ νέου η διοίκηση της εταιρείας.
Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα που έχουν εξαγγείλει για σήμερα είναι και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν πλέον και τα οδικά μέσα.
Ετσι, σήμερα χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Η στάση θα επαναληφθεί και μεθαύριο Πέμπτη από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι στα οδικά μέσα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, στην οποία, πιθανότατα θα αποφασιστούν απεργίες. Σήμερα, πάντως, οι εργαζόμενοι σε όλες τις συγκοινωνιακές εταιρείες και τον σιδηρόδρομο πραγματοποιούν κοινή σύσκεψη στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίου απεργιακού μετώπου στις μεταφορές με βασικά αιτήματα την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και την έκφραση της αντίθεσης στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει καμία εξαίρεση κλάδου από το ενιαίο μισθολόγιο.
Καταγγελία Χατζηδάκη
«Στο μετρό απεργούν και πληρώνονται...»
«Μαϊμού» χαρακτήρισε χθες τις απεργίες των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας εντολή στη διοίκηση της εταιρείας να διερευνήσει πόσοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τις ημέρες της απεργίας.
«Η κυβέρνηση τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές που προσβάλλουν την κοινωνία δεν πρόκειται να τις δεχτεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι βάσει των στοιχείων της εταιρείας, ενώ για μέρες δεν λειτουργούσαν τα μέσα σταθερής τροχιάς, η πλειοψηφία των εργαζομένων πληρωνόταν. Προανήγγειλε μάλιστα τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, την προηγούμενη Δευτέρα, ημέρα απεργίας του μετρό, από τους 1.300 εργαζομένους, απεργούσαν οι 430. Το προσωπικό ασφαλείας ήταν 80 άτομα, ενώ 790 εργαζόμενοι έκαναν χρήση ρεπό, άδειας ή άδειας ασθένειας. Το ποσοστό των απεργών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν, ήταν 33,08%.
Αντίστοιχα την επόμενη ημέρα που απεργούσαν και τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς, το ποσοστό των απεργών ήταν 48,46% για το μετρό, 44,34% για τον ηλεκτρικό και 3,94% για το τραμ, 38,34% κατά μέσο όρο. Συνολικά ρεπό και άδειες είχαν 1.310 άτομα από τα 2.522, ενώ το Σαββατοκύριακο που απεργούσε το μετρό πάνω από 1.000 άτομα από το σύνολο των 1.300 εργαζομένων έκαναν χρήση ρεπό και αδειών. Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα μιλώντας με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό με μισθούς πάνω από 4.000 ευρώ.
Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ενωση Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, βάσει των οποίων στην απεργία της Παρασκευής το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 90% και από τους 712 εργαζόμενους στον ηλεκτρικό δεν συμμετείχαν μόνο οι 64.
«Απαντάμε στον υπουργό ότι οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε, δεν αφορούν τους εργαζομένους. Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν και πού βρίσκονται», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΘΝΟΣ

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID