EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το κύμα απεργιών παραλύει τη χώρα


 

Απεργιών συνέχεια και σήμερα, καθώς, εκτός από τις αστικές συγκοινωνίες, σειρά στον απεργιακό «πυρετό» των τελευταίων εβδομάδων παίρνουν οι ναυτεργάτες, η ΔΕΗ και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί χθες να λειτούργησαν ύστερα από καιρό όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και σήμερα. Οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ πραγματοποιούν εκ νέου 24ωρη απεργία και τα λεωφορεία θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια. Εκτός λειτουργίας τίθενται σήμερα τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, προκαλώντας ακυρώσεις σε δεκάδες δρομολόγια τρένων ανά την επικράτεια.

Σήμερα και αύριο θα παραμείνουν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στον κλάδο (27%), κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ένας στους τέσσερις ναυτικούς βρίσκεται χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 4.355 άνεργοι ναυτικοί επί συνόλου 16.000 εν ενεργεία ναυτικών. Η ΠΝΟ εκτιμά ότι είναι τόσο έντονο το πρόβλημα στον κλάδο ώστε δεν πλήττει μόνο τα κατώτερα πληρώματα αλλά και τους αξιωματικούς. Οι άνεργοι πλοίαρχοι έχουν φτάσει τα 880 άτομα, ενώ άλλοι 365 είναι οι μηχανικοί που δεν εργάζονται. Χωρίς δουλειά έχουν ξεμείνει 410 ναύτες, 341 ναύκληροι, 892 θαλαμηπόλοι, 254 ναυτόπαιδες και 255 μάγειρες. Η ΠΝΟ διαμαρτύρεται επίσης και για το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας και το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα επιφέρει νέες μειώσεις στις αποδοχές των ναυτικών που ακόμα εργάζονται.

Απεργία όμως θα πραγματοποιήσει σήμερα και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στηρίζοντας έτσι τις κινητοποιήσεις στις μεταφορές. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και των συναδέλφων τους στη ΔΕΗ στην πλατεία Κοτζιά στις 12 το μεσημέρι. Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, πραγματοποιεί τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας. Αιτία, οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας και η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ. Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID