EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μετρό Θεσσαλονίκης: ο ΑΚΤΩΡ προσωρινός ανάδοχος της επέκτασης για Καλαμαριά

Μετρό Θεσσαλονίκης: ο ΑΚΤΩΡ προσωρινός ανάδοχος της επέκτασης για Καλαμαριά  
Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ τελικά θα κατασκευάσει την πρώτη μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Με γρήγορες διαδικασίες προχωρά η Αττικό Μετρό καθώς αποφύγαμε τις ενστάσεις και έτσι το έργο προχωρά προς την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής περιόδου. Να θυμίσουμε ότι έχει εγκριθεί και μια συμπληρωματική χρηματοδότηση  για το έργο με δάνειο από την ΕΤΕπ.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε την επίσημη ανάδειξη του αναδόχου, θα σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως θα έχουμε την παρουσίαση από τη Βουλή και την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό με τις καλύτερες προϋποθέσεις θα μας πάει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά, είναι συνολικού προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, και αποτελεί την πρώτη επέκταση της υπό κατασκευή βασικής γραμμής. Η κατασκευαστική περίοδος σύμφωνα με την σύμβαση θα είναι 60 μήνες.

Η συγκεκριμένη επέκταση ξεκινάει από το σταθμό «ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ» της βασικής γραμμής και ακολουθεί τις οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την Περιμετρική τάφρο. Οι πέντε σταθμοί της Επέκτασης θα είναι, οι: «ΝΟΜΑΡΧΙΑ», «ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ», «ΑΡΕΤΣΟΥ», «ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ» και «ΜΙΚΡΑ».
 


Το έργο περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς, τρεις σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι ενσωματωμένες στον σταθμό «Μίκρα» και έναν επίσταθμο. Στο αντικείμενο του έργου προβλέπονται οι σχετικές υποδομές για μελλοντική επέκταση της γραμμής προς Αεροδρόμιο και σύνδεση με σταθμό Μετεπιβίβασης στον σταθμό «Μίκρα».

Στο μεγάλο αυτό έργο αναμένεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του να απασχοληθούν περισσότερα από 1.600 άτομα ενώ οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι δεν θα έχουμε αρχαιολογικά ευρήματα στο βαθμό που έχει συμβεί στην κατασκευή της βασικής γραμμής.

Με την εκκίνηση των εργασιών το έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση του το 2018 θα μετατρέψει την μετακίνηση από την Καλαμαριά στο κέντρο της πόλης σε υπόθεση μερικών λεπτών.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Οι οικονομικές προσφορές των 4 συμμετεχόντων ανοίχθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα ήταν τα παρακάτω:
1.ΑΚΤΩΡ : 311.950.000 Ευρώ
2.J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM: 325.028.000 Ευρώ
3.ΑΕΓΕΚ -IMPREGILLO.-SELI-ANSALDO: 330.392.000 Ευρώ
4.ΤΕΡΝΑ-ALPINE BAU-FCC: 327.700.000 Ευρώ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID