EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το βάρος στις αποκρατικοποιήσεις ριχνει η κυβέρνηση


 
Από αυτή την εβδομάδα η χώρα και η κυβέρνηση εισέρχονται σε μια νέα περίοδο, όπως διαπιστώνει κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων οδεύει προς ολοκλήρωση με την παράταση που δόθηκε, η δόση θα εκταμιευθεί, το ΔΝΤ θα δώσει και εκείνο μαζί το μερίδιό του, τις ευλογίες του και ο κ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι την Πέμπτη το κεντρικό πρόσωπο.
Μπορεί να δοθούν στην Ελλάδα και επιπλέον κονδύλια για ανάπτυξη μέσω του νέου προγράμματος για την περίοδο 2014-2020, εάν οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε αποφάσεις, και να έχουν τεθεί τα θεμέλια για την ανάσχεση της ύφεσης και να δημιουργηθεί ελπίδα. 
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εταίρους του στην κυβέρνηση με βασικό στόχο το πλαίσιο διακυβέρνησης και τον προγραμματισμό δράσης της κυβέρνησης. Μοιραία θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για ανασχηματισμό με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα και ουσιαστικά ως ζητούμενο την συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη ως αντιπροέδρων. 
«Μόνον η ενεργός συμμετοχή των δυο επικεφαλής είναι δυνατόν να ομογενοποιήσει περισσότερο τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και να δώσει ώθηση στα χαρακτηριστικά της εθνικής προσπάθειας που απαιτείται και θέλει να εμπνεύσει ο κ. Σαμαράς» σημειώνει ο βασικός εισηγητής της πρότασης για ανασχηματισμό. 
Η ιδέα είναι πως από τη μια πλευρά θα βρεθούν οι δυνάμεις που με κάθε κόστος θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ζωντανή τη χώρα και από την άλλη οι αρνητές κάθε μεταρρύθμισης που δεν έχουν ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις και υπόσχονται τα πάντα. 
Ο κ. Σαμαράς, ακόμη και αν δεν συμμετέχουν οι αρχηγοί θέλει να δεσμευτούν οι εταίροι του στην κυβέρνηση για απόλυτη πολιτική και επικοινωνιακή στήριξη των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από τις οδυνηρές αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Για παράδειγμα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εκτός από το φορολογικό, το οποίο κατατίθεται απόψε ή το αργότερο αύριο στη Βουλή και όπου εξακολουθούν να καταγράφονται διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το μεγάλο τέστ για την κυβέρνηση θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. 
Εκτός από την πολιτική στήριξη είναι απαραίτητη και η Κοινοβουλευτική στήριξη των δυο κυβερνητικών εταίρων λένε στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης έχουν διατυπώσει διαφορετικές θέσεις και τις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά και την ανάγκη αλλαγών στο μοντέλο που θα εφαρμοστεί.
Όμως, επί της ουσίας όλα έχουν ενταχθεί στο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί ενώ και το επιχείρημα της ρήτρας αυτόματης εξεύρεσης πόρων από περικοπές αν δεν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν σαφείς δεσμεύσεις και προυποθέσεις για την στήριξη των αποφάσεων της κυβέρνησης. 
Εκείνο που ουσιαστικά φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακόμη δεν το ομολογούν είναι η αυτονόμηση βουλευτών και από τα τρία κόμματα είτε λόγω κοινωνικών ερεισμάτων, είτε λόγω ιδιότυπων συνδικαλιστικών δεσμεύσεων με εργαζόμενους σε συγκεκριμένες εταιρείες, είτε για τοπικιστικούς λόγους.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID