EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μάχη γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην Αίγυπτο


Μάχη γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην Αίγυπτο Στην προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 15 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μ. Μεκί, παρά τις εντεινόμενες διαδηλώσεις με σημείο αναφορά το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.

Οι υποστηρικτές του προέδρου διέλυσαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι αντίπαλοι του Μόρσι, οι οποίοι από χθες είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία κατά της απόφασής του να διευρύνει μέσω διατάγματος τις εξουσίες του και να υιοθετήσει με συνοπτικές διαδικασίες έναν Συνταγματικό Χάρτη που δεν εγγυάται όπως λένε οι επικριτές, όλες τις πολιτικές, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι έσπευσαν να παρέμβουν έπειτα από κάλεσμα του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος, την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Την ίδια στιγμή η εξέχουσα προσωπικότητα της λαϊκής αντιπολίτευσης ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, με μήνυμά του στο Twitter, ζητεί από τον Μόρσι να προστατεύσει τους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο «εάν θέλει να διατηρήσει ότι του έχει απομείνει από τη νομιμότητα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι δήλωσε πως τα αιτήματα των διαδηλωτών θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και «πως υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε την τρέχουσα περίοδο» και τόνισε πως οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Αίγυπτο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μπορούν να συμφωνηθούν τροποποιήσεις για τα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο πριν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία συναίνεση. Μπορούμε στο εφεξής να συμφωνήσουμε σε (συνταγματικές) τροποποιήσεις επί τη βάσει ενός γραπτού κειμένου πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Ο Μέκι υπογράμμισε πως η πρόταση αυτή ήταν δική του ιδέα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο συμβιβαστικό σχέδιο αυτό, όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβασθούν το σχέδιο του Συντάγματος έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του επομένου έτους.

Μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ουσιαστική τροποποίηση του Συνταγματικού Χάρτη.
Ο Μέκι απηύθυνε έκκληση για «επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», προσθέτοντας πως θα τηρηθούν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες για το δημοψήφισμα.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος εμφανίσθηκε μάλιστα αισιόδοξος, δηλώνοντας πως «εάν όχι εντός των προσεχών ωρών, τουλάχιστον εντός των επομένων ημερών θα επιτύχουμε μία εντυπωσιακή πρόοδο αναφορικά με την κρίση και τη συναίνεση».
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID