EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παταγώδης αποτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής


 

Παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής διαπιστώνει έκθεση της ομάδας του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία καταδεικνύει μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα και στους στόχους που είχαν τεθεί για το 2012.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί λιγότερα από τα μισά από τα 2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος, ενώ οι έλεγχοι έχουν καλύψει μόνο το ένα τρίτο των πολύ εύπορων φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ η έκθεση καταλογίζει στην κυβέρνηση μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, πράγμα στο οποίο φαίνονται να συνέβαλαν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Αναλυτικά όσον αφορά τους ελέγχους επιτεύχθηκε ο στόχος των προσωρινών ελέγχων των μεγάλων φορολογουμένων καθώς έγιναν 345 έλεγχοι με στόχο τους 325. Ωστόσο οι έλεγχοι πλήρους κλίμακας συμπεριέλαβαν 88 άτομα έναντι στόχου για 300. Όσον αφορά τους πολύ εύπορους πολίτες, έγιναν 467 έλεγχοι με στόχο τους 1.300.

Όσον αφορά τα έσοδα, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 983 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, έναντι στόχων 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, 418 περιπτώσεις που αφορούν "μαύρο" χρήμα έχουν αναφερθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και 267 περιπτώσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές.

Έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία 94,5 εκατομμυρίων.

Τέλος, ζητήματα όπως η τοποθέτηση μόνιμου ΓΓ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων έχουν "παγώσει" σύμφωνα με την έκθεση η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις προτάσεις της Ομάδας Δράσης για την τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Σημειώνεται δε ότι έλλειψη διοικητικής ικανότητας παρακωλύει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID