EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Φράγμα Αποσελέμη: Σε αναμονή του Μετροπόντικα


Φράγμα Αποσελέμη: Σε αναμονή του Μετροπόντικα 

Ένα έργο που ξεκίνησε με μελέτη... 40 εκ.ευρώ, εντάχθηκε με 21 εκ. στο ΠΔΕ, είχε προϋπολογισμό 14 εκ. και τελικά συμβασιοποιήθηκε με 7 εκ.ευρώ!
 Το πολύπαθο έργο της μεγάλης λιμνοδεξαμενής του Οροπεδίου – από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα!- που είναι από τα βασικά αντισταθμιστικά για το φράγμα Αποσελέμη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο εργολάβος πήρε μόλις προχθές και μερικά από τα τελευταία χρήματα που του χρωστούσαν, αλλά το αγκάθι με τα δίκτυα παραμένει! Και χωρίς αυτά ούτε η λιμνοδεξαμενή θα φανεί χρήσιμη για τον τόπο, αλλά ούτε και το φράγμα μπορεί να προχωρήσει, αφού η κατασκευή των δικτύων είναι όρος απαράβατος για το Δήμο Οροπεδίου που δεν πρόκειται να αφήσει να γίνουν τα έργα διάνοιξης της σήραγγας.

Το υπουργείο Υποδομών έδωσε εντολή να πληρωθεί ο 21ος λογαριασμός στην εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ ύψους 631.000 ευρώ τα οποία ουσιαστικά είναι και από τα τελευταία χρήματα που πηγαίνουν στην λιμνοδεξαμενή που αποτελεί.... "θετικό σκάνδαλο" για τα ελληνικά δεδομένα!

Ένα έργο που ξεκίνησε με μελέτη... 40 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε με 21 εκατομμύρια στο προγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχε προϋπολογισμό 14 εκατομμυρίων και τελικά συμβασιοποιήθηκε με 7 εκατομμύρια ευρώ!

"Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει με τα έργα στην Ελλάδα! Ακριβώς! Συνήθως ξεκινούν από πολύ μικρότερα ποσά και γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού τους" τόνισε ο δήμαρχος Οροπεδίου κ.Μηλιαράς που τονίζει ότι "σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να γίνει με τη λιμνοδεξαμενή είναι να ολοκληρωθεί ως έργο. Δεν έχει βόημα να έχουμε ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς να μπορεί να μπει το νερό στην περιοχή και να αξιοπιοιηθεί" τόνισε.

Η λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα να δίνει 2,15 εκατ. μ3 νερού εκτελέσθηκε ως αντισταθμιστικό έργο του φράγματος Αποσελέμη, με στόχο την άρδευση της ευρύτερης περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ έχει ζητηθεί να κατασκευασθεί και το δίκτυο διανομής, που όμως δεν προβλεπόταν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της λιμνοδεξαμενής και γι' αυτόν τον λόγο πρόκειται να δρομολογηθεί νέα συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δίκτυα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής για την περιοχή του Οροπεδίου.

Θυμίζουμε ότι για τους αγωγούς πρέπει να έρθει μετροπόντικας που θα σκάψει το τούνελ –μήκους 3,5 περίπου χιλιομέτρων!- που θα φέρει το νερό στο φράγμα από το Οροπέδιο Λασιθίου!

Το έργο του ταμιευτήρα έχει ουσιαστικά τελειώσει στο φράγμα Αποσελέμη και ήδη μπαίνει νερό στο φράγμα από τα στραγγίσματα του Αποσελέμη (τα υπολογίζουν ήδη σε 30.000 κυβικά) πρέπει να προχωρήσει η εργολαβία δια της οποίας θα γίνει το τούνελ που θα φέρνει το νερό. Η «Ιντρακάτ» συμφερόντων Κόκαλη έχει πάρει το έργο και έχει ήδη εγκατασταθεί αλλά περιμένει να διευθετηθούν λεπτομέρειες και κυρίως να εξασφαλιστούν απαλλοτριώσεις στην περιοχή που βρίσκεται το στόμιο εξόδου.

Πηγή:cretalive.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID