EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου
 Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το 2013 χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ακινήτων εκτός σχεδίου, με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Βάσει του σχεδίου, αρχικά θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα και σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.

Για παράδειγμα, ένα αγροτεμάχιο 20 στρεμμάτων με αξία -εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού- 20.000 ευρώ, όταν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία του ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου.

Έως σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογείται για το αγροτεμάχιο, τώρα όμως η ένταξή του στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ, που θα αυξάνεται γεωμετρικά εάν ο ίδιος κατέχει και άλλο ακίνητο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.

Αντίθετα, σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί ή οι αγοραίες τιμές είναι αρκετά υψηλές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις αντικειμενικών αξιών.

Εξετάζεται επίσης η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας των καταστημάτων, σε περιοχές όπου πλέον και οι λεγόμενες εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID