EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αύξηση στα περιστατικά βίας στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας


Αύξηση στα περιστατικά βίας στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας 

Σχεδόν καθημερινά είναι πλέον τα φαινόμενα βίας σε συγκεκριμένους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, με τη διοίκηση της εταιρείας ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, ελλείψει κατάλληλων εργαλείων. Παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένως αιτηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. την ενίσχυση της παρουσίας των ειδικών φρουρών στους σταθμούς της εταιρείας, η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Η ληστεία που σημειώθηκε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής στον σταθμό του Θησείου ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών που μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν στον επιβάτη. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, τα φαινόμενα βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς συναντώνται συστηματικά πλέον στους χώρους του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του τραμ, ακόμη και του μετρό, το οποίο θεωρούνταν στο παρελθόν το καλύτερα φυλασσόμενο από όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας συνδέει τα περιστατικά με τη γενικότερη αύξηση της εγκληματικότητας. Η πρόσφατη μάλιστα αλλαγή στη διοίκηση της εταιρείας έχει παγώσει και πάλι κινήσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας στους χώρους των μέσων σταθερής τροχιάς. Κάθε αλλαγή διοίκησης προκαλεί νέες καθυστερήσεις σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα λίγων μηνών μέχρι την ολοκληρωτική ανάληψη καθηκόντων από τις νέες διοικήσεις.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επισημαίνουν συνεχώς ότι οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για τους ίδιους και τους επιβάτες, ενώ οι απασχολούμενοι στη φύλαξη των σταθμών αδυνατούν να αντιδράσουν στα περιστατικά βίας που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, καθώς δεν έχουν την αρμοδιότητα και τα μέσα να επέμβουν. Εργαζόμενοι και διοίκηση πάντως συμφωνούν ότι επιβάλλεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στους σταθμούς, η οποία σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και εάν χρειαστεί κατασταλτικά.

Σήμερα και στα τρία μέσα της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) απασχολούνται 120 άτομα από ιδιωτικές εταιρείες security και 40 ειδικοί φρουροί. Εχει ανανεωθεί η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία security, με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει οι επιπλέον 40 ειδικοί φρουροί που είχαν παραχωρηθεί από την αστυνομία για την κάλυψη του κενού των ιδιωτικών φρουρών, που είχε δημιουργηθεί πριν από λίγους μήνες. Ανάγκη για περισσότερα άτομα από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης δεν υπάρχει, όπως επισημαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη ΣΤΑΣΥ. Εκτιμάται και από τη διοίκηση ότι καθώς τα φαινόμενα ενισχύονται σε ένταση και συχνότητα η παρουσία ειδικών φρουρών, που έχουν και τη νομική δυνατότητα παρέμβασης σε τυχόν περιστατικά, κρίνεται απαραίτητη.

Η κατάσταση πάντως παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, με δεδομένο μάλιστα ότι οι συρμοί της ΣΤΑΣΥ εξυπηρετούν ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως. Από αυτούς το 50% επιβιβάζεται στο μετρό, το 40% στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και περίπου το 10% στο τραμ.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID