EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Suddeutsche Zeitung: Η Γερμανία θα επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα



Πρωτοσέλιδη ανταπόκριση των Hulverscheidt-Gammelin από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες καταχωρείται στη σημερινή Suddeutsche Zeitung με τον τίτλο Ο Σόϊμπλε θέλει να επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι “μέχρι τώρα η Γερμανία δανειζόταν με χαμηλό επιτόκιο και δάνειζε την Ελλάδα με υψηλότερο επιτόκιο-Τώρα το Βερολίνο παραιτείται των κερδών του.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η ομοσπονδιακή γερμανική Κυβέρνηση θέλει να διαθέσει τα κέρδη από τους τόκους για τη στήριξη της Αθήνας. Σε κυβερνητικούς κύκλους λέγεται πως βλάπτει την εικόνα της Γερμανίας, εάν άλλοι σκέφτονται πως μερικές χώρες χρησιμοποιούν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα για να κερδίσουν χρήματα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε δήλωσε στις Βρυξέλλες πως είναι πρόθυμος να παραιτηθεί των κερδών προς όφελος της Αθήνας. «Μπορεί να λάβουμε μέτρα όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, μέτρα που θα έχουν επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
Ήδη στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα η Γερμανία αποκόμισε κέρδη 400εκ. ¤ δανειζόμενη με χαμηλό επιτόκιο και δανείζοντας με υψηλότερο επιτόκιο την Ελλάδα. Ακόμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων δεν το βρίσκει «σωστό», όπως δήλωσε ο οικονομολόγος J. Koppelin χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Νέα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, πέρα από αυτά που έχουν ήδη χορηγηθεί, αποκλείονται, γιατί απλώς θα μεγάλωνε το δεύτερο πρόβλημα της χώρας: θα αυξάνονταν περαιτέρω το χρέος. Εάν διευκρινιστούν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, τότε την ερχόμενη Τρίτη στην επόμενη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων, που θα είναι συνολικά 44,6 δις ¤, καθώς θα καταβληθούν επίσης τα χρήματα για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID