EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο συρτάρι παραμένει η μεγάλη επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο

Στο συρτάρι παραμένει η μεγάλη επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο
Τελματωμένο φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται το project της εξόρυξης ζεόλιθου, του πολύτιμου βιομηχανικού ορυκτού που βρίσκεται στο υπέδαφος των Πετρωτών του ακριτικού Έβρου. Την άνοιξη του 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος προχώρησε (χωρίς διαγωνισμό) στη μίσθωση στη Geo-vet της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου, με στόχο η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για την εξόρυξη και παραγωγή του ορυκτού.

Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ανακάλεσε τη  σχετική απόφαση, ζητώντας ο ανάδοχος να προκύψει ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Σήμερα, ύστερα από περίπου 15 μήνες, με το φάκελο ζεόλιθος να παραμένει σφραγισμένος, ο κ. Μανιάτης, με ερώτησή του στη Βουλή (25/10), ζητά να μάθει γιατί ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

Αντιπαράθεση

Ωστόσο, οι επικεφαλής της Geo-vet έχουν διαφορετική γνώμη. Υποστηρίζουν ότι το έργο της εξόρυξης ζεολίθου στον Έβρο, ανατέθηκε στην εταιρεία απευθείας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας.

«Η μίσθωση ενός λατομείου, που δεν είναι ανοιχτό, μπορεί να ανατεθεί απευθείας σε όποιον ενδιαφέρεται να το εκμεταλλευτεί. Αντίθετα, για την εκμετάλλευση ενός ενεργού λατομείου απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμού» αναφέρει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της Geo-vet, Γιάννης Βορδογιάννης.

Τα στελέχη της βορειοελλαδίτικης εταιρείας επικαλούνται επίσης, την απόφαση που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2011, η Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων και η οποία προέβλεπε την επιτάχυνση του έργου.

«Δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η επιμονή του κ. Μανιάτη για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, τη στιγμή που το έργο εξόρυξης ζεολίθου έχει λάβει και την έγκριση της αρμόδιας για την επιτάχυνση των επενδύσεων επιτροπής» υποστηρίζει ο κ. Βορδογιάννης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και το πόρισμα Ρακιντζή -έγγραφα που επικαλείται ο κ. Μανιάτης στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών- η εξόρυξη του ζεόλιθου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ύστερα από διεθνή διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, πριν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχωρήσει στην απευθείας μίσθωση του μεταλλείου, το 2009 ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης απέρριψε αίτηση της Geo-vet για απευθείας μίσθωση του μεταλλείου. Αλλά και ο επόμενος υφυπουργός, Ι.Μπούρας έπραξε ανάλογα σε αντίστοιχο αίτημα της εταιρείας.

Παράλληλα, παράγοντες της δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί ούτε ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ούτε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και το έργο να υλοποιηθεί μέσω της απευθείας ανάθεσης.

Όπως όλα δείχνουν η διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για το έργο είναι μονόδρομος. Και γι’ αυτό το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί, ύστερα από τόσους μήνες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει προκηρύξει διαγωνισμό και η επένδυση λιμνάζει.

Οι επενδυτές πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει θετικά μηνύματα από τη σημερινή κυβέρνηση για την επιτάχυνση του έργου, με το καθεστώς της απευθείας ανάθεσης. Κάτι που βέβαια μέλλει να αποδειχτεί από την απάντηση που θα δώσουν τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί στην ερώτηση του κ. Μανιάτη.

«Πέραν των δανείων που έχουμε λάβει και «τρέχουν», χάσαμε έναν υποψήφιο πελάτη από την Καντόνα για την εξαγωγή 300 χιλιάδων τόνων ζεολίθου, ενώ καθημερινά λαμβάνουμε επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στις οποίες δεν μπορούμε να απαντήσουμε θετικά. Προτιθέμεθα να επενδύσουμε 40 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσουμε 100 θέσεις εργασίας. Ήδη έχουμε ξοδέψει 1 εκατ. ευρώ.

Ένα λοιπόν, από τα ενδεχόμενα που εξετάζουμε σοβαρά είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά του Δημοσίου και κατά παντός υπευθύνου, εάν το έργο δεν προχωρήσει άμεσα.» σημειώνει ο κ. Βορδογιάννης.

Ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον 60.000 τόνους ζεόλιθου, αν και θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του πολύτιμου αυτού βιομηχανικού ορυκτού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου εντοπίζεται κοίτασμα ζεολίθου, άνω των 100 εκατ. τόνων, με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%), χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς.


Πηγή:www.capital.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID