EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Der Spiegel: «Πολιτικοί και πλούσιοι συνεχίζουν το πάρτι»


 

Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ να εμβάζει στο εξωτερικό 52 εκατ. ευρώ; Τι επιπλέον εισοδήματα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση, ολόκληρο το 2010 κέρδισε 5.588 ευρώ;

Αυτά είναι τα ερωτήματα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», τα οποία θα έπρεπε να θέτουν οι φορολογικοί ελεγκτές σε εκείνους, για τους οποίους μέχρι τώρα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά τους: ένα «Γ. Δ.», για παράδειγμα, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα 54.000 ονόματα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από το 2009 μέχρι το 2011 έβγαλαν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό. Η λίστα προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τώρα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για τη μακροσκελέστερη από τις τέσσερις λίστες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα και περιλαμβάνουν τα ονόματα ανθρώπων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία - καταθέσεις στην τράπεζα και ιδιόκτητα ακίνητα - δεν συμφωνούν καθόλου με εκείνα που δήλωσαν. Αλλά εναντίον τους δεν επιχειρείται σχεδόν τίποτα, η ελληνική πραγματικότητα είναι ορισμένες φορές παράδοξη: οι κυβερνώντες στην Αθήνα ερίζουν με τους διεθνείς πιστωτές για το κατά πόσες εκατοντάδες ευρώ θα πρέπει να περικοπεί το εισόδημα των δασκάλων ή των νοσοκόμων. Την ίδια ώρα, ενώ εξακολουθούν να μειώνουν σταθερά τις συντάξεις, οι πλούσιοι της Ελλάδας βγάζουν, ανεμπόδιστα, δισεκατομμύρια στο εξωτερικό.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID