EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το τρελό… γουικέντ στου Φώτη

Σαββατοκύριακο του τρόμου θα περάσει η Ελλάδα καθώς η αγωνία για το που θα κάτσει η «μπίλια» της ΔΗΜΑΡ θα φτάσει στο κατακόρυφο. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά το Euro Working Group που διέκοψε χθες, η κυβέρνηση έχει χρόνο να κλείσει μια συμφωνία με τον Φ. Κουβέλη ώστε να υπάρξει ομοφωνία για το πακέτο μέτρων. Τα εργασιακά αποτελούν το αγκάθι για την τελική συμφωνία, με τη ΔΗΜΑΡ να εμφανίζεται οριστικά αποφασισμένη να μην ψηφίσει τα μέτρα.
Από την άλλη, οριστικά αποφασισμένος να προχωρήσει είναι και ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή να πάει όλο το πακέτο των μέτρων στη Βουλή κι εκεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις δύο γαλάζιων βουλευτών, συνολικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 157 βουλευτές, οπότε κάποιοι φοβούνται ένα «ατύχημα» που θα οδηγήσει σε καταψήφιση των μέτρων ή σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιότυπος αυτός συνασπισμός δε θα μπορέσει να σταθεί ούτε μήνα.
Επομένως, η μόνη ελπίδα για να αποσοβηθεί η κυβερνητική κρίση και να πάμε σε ακυβερνησία και νέες εκλογές, είναι να πειστεί ο Φ. Κουβέλης να ψηφίσει και τα εργασιακά αφού πρώτα πάρει κι αυτός κάτι. Αυτό το κάτι ίσως είναι το επίδομα γάμου το οποίο αποτελεί το 10% του βασικού μισθού κι ενδιαφέρει όλους τους εργαζόμενους. Με ένα τέτοιο ατού στο χέρι του ο κ. Κουβέλης ίσως μπορέσει να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίσει όλα τα μέτρα.
Μια άλλη –πιο δύσκολη- περίπτωση απεμπλοκής είναι να υπάρξει απόσυρση του πακέτου των εργασιακών από την τρόικα ώστε αυτό να επανέλθει αργότερα
Έτσι, το παρασκήνιο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα έντονο με συνεννοήσεις Μαξίμου – ΔΗΜΑΡ για εξεύρεση συμβιβαστικής πρότασης.
Πάντα δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το εξής: Ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει καταπιεί την καμήλα (δηλαδή τα τόσο σκληρά μέτρα των 13,5 δις ευρώ) αποφάσισε να διυλίσει το κουνούπι (δηλαδή τα εργασιακά).
Όπως και να έχει, πάντως, είτε τα μέτρα περάσουν από τη Βουλή είτε δεν περάσουν και πάμε σε στάση πληρωμών, το… μάρμαρο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα καθώς το χρέος είναι αδύνατο να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020. Στη Γερμανία, πηγές από την πλευρά των Φιλελευθέρων αναφέρουν ότι «σκέφτονται για την παράταση, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση. Το οποίο θα βρίσκεται κάπου μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα. Αλλά τα 20 δισεκατομμύρια, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο» πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη αυτού του κόστους, μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει επειδή «θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας.
«Αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών» στην Ελλάδα, σημείωσε η ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένει να πάρει η χώρα.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID