EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Όργιο με «μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων στον ΟΑΕΔ


Όργιο με «μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων στον ΟΑΕΔ

Την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας καλπάζει και μισθοί και συντάξεις «τσεκουρώνονται», η φάμπρικα με τους «μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της. Το τελευταίο ηχηρό παράδειγμα εντοπίστηκε στον ΟΑΕΔ, όπου επιτήδειοι με πλαστά δικαιολογητικά έπαιρναν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μία σειρά άλλων παροχών, προκαλώντας ζημιά τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ. 

Συγκεκριμένα, 23 υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενους εντοπίστηκαν ήδη σε 7 νομούς της χώρας και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, με τη ζημιά να υπολογίζεται σε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», 21 είναι οι πειθαρχικές υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία. Οι 13 υποθέσεις αφορούν στην Αττική και οι υπόλοιπες εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Ρόδο, την Κω, στο Ηράκλειο και τη Ζάκυνθο

Πλαστά ένσημα, «μαϊμού» άδειες παραμονής στη χώρα και εικονικές απολύσεις είναι το «κλειδί» για να πάρουν χιλιάδες ευρώ, άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται. Το ρεκόρ απάτης κατέχει, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ένας άνεργος, κάτοικος Αττικής (με αρχικά Γ.Δ.), ο οποίος κατάφερε να παίρνει επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το κόστος φτάνει στα 58.277 ευρώ.

Το μέγεθος της κομπίνας αναδεικνύει και η περίπτωση μίας υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας (με αρχικά Χ.Ε.), που ενώ δεν είχε απολυθεί, πήρε 15.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ανοίξει ως άνεργη δική της επιχείρηση.

Οι «μαϊμού» - δικαιούχοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι  εκμεταλλεύτηκαν φυσικά το γεγονός ότι η μία υπηρεσία δεν γνώριζε τι κάνει η άλλη. Όπως λέει, πάντως, ο διοικητής του Οργανισμού πλέον αυτή η εικόνα άλλαξε και έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη.

«Όλες οι παροχές του οργανισμού γίνονται μέσω ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και όλες οι πληρωμές αποκλειστικά μέσω τραπεζών. Άρα δεν μπορεί κανείς να εισπράξει επιδόματα από διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, συνδεθήκαμε ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ για τη διασταύρωση των ενσήμων και με το υπουργείο Εσωτερικών για τις άδειας παραμονής πολιτών αλλοδαπών από τρίτες χώρες», δηλώνει σχετικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

Οι απάτες αυτές δεν γίνονται φυσικά χωρίς τη συμμετοχή υπαλλήλων. Μόνο ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ (με αρχικά Σ.Β.), μάλιστα, προκάλεσε ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό και πλέον έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια, ενώ πέντε ακόμη υπάλληλοι καταδικάστηκαν σε ποινή πενταετούς φυλάκισης, καθώς προκάλεσαν ζημιά 376.492 ευρώ.

Σε μία ακόμη περίπτωση υπάλληλος, που προχώρησε στη μη νόμιμη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, υποχρεώθηκε να επιστρέψει 80.000 ευρώ.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID