EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Κουρεμένος» ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων



Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και δραστική μείωση των προσδοκώμενων ως το 2020 εσόδων προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής. Μάλιστα, φθάνει στο σημείο να «μπλοκάρει» ουσιαστικά τη μεταβίβαση κρατικών ακινήτων στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου τα τελευταία να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τους!
Ρίχνουν τον πήχυ
Ο εισπρακτικός στόχος περιορίζεται πλέον στα 25 δισ. ευρώ σε ορίζοντα οκταετίας, εκ των οποίων 11,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν μέχρι το 2016, ενώ η υπεραισιόδοξη αρχική πρόβλεψη περί 50 δισ. ευρώ παραμένει ως τελικός στόχος αλλά για μετά το 2020. Από τα έσοδα αυτά, 26 δισ. ευρώ υπολογίζεται να προέλθουν από την πώληση ΔΕΚΟ και άλλων δικαιωμάτων του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων όσων θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), ενώ 20-28 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντληθούν από 81.000 ακίνητα του Δημοσίου.
Μόνο στο ΤΑΙΠΕΔ
Το προσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης-Τρόικας δεσμεύει την ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει σε «καμία μεταβίβαση οιουδήποτε ακινήτου σε άλλο φορέα εκτός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)», ώσπου να διασφαλιστούν οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Από την υποχρέωση αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι δήμοι ούτε το Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος, το οποίο προβλέφθηκε να ιδρυθεί προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων τους τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του PSI.
Έμφαση στα ακίνητα
Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, η χώρα μας αναλαμβάνει επίσης δύο βασικές υποχρεώσεις: (α) να προσδιορίσει 40 νέα ακίνητα που θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 προς αξιοποίηση και (β) να περιγράψει αναλυτικά το σύνολο των υπόλοιπων 3.150 ακινήτων τα οποία έχουν προεπιλεγεί προς αξιοποίηση και να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ την πλήρη και άμεση κυριότητα όλων των εμπορικά βιώσιμων ακινήτων από το σύνολο αυτό ως το τέλος του 2013.
Το νέο Μνημόνιο προαναγγέλλει και ριζικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν, καθώς προβλέπει ότι θα τροποποιηθούν όσες διατάξεις νόμου ορίζουν για τις προς αποκρατικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας σε σύγκριση με το ισχύον στον ιδιωτικό τομέα, «συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τις εργασιακές σχέσεις».
Στο εξής, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύει σε εξαμηνιαία βάση έκθεση για τις προγραμματιζόμενες αποκρατικοποιήσεις του εκάστοτε τρέχοντος έτους και του επόμενου, σημειώνοντας μάλιστα το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων.
Απαραίτητα
Κυβέρνηση και Ταμείο πρέπει να επιδοθούν σε… σπριντ το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθούν προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 31,5 δισ. ευρώ δράσεις όπως:
1. Μεταφορά των ακόλουθων περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ: Εγνατία Οδός, αυτοκινητόδρομοι, περιφερειακοί λιμένες Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηρακλείου, Ραφήνας.
2. Έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των εσόδων από το Ψηφιακό Μέρισμα στο Ταμείο.
3. Αλλαγή ή κατάργηση διατάξεων που αφορούν εταιρίες του Δημοσίου και προβλέπουν διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τις εταιρίες Ιδιωτικού Δικαίου (αφορά ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και λοιπούς λιμένες, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.).
4. Έναρξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ακολουθούν
Επιπλέον, σε δεύτερη φάση η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για:
* Την κατάρτιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα Κρατικά Λαχεία και την ύδρευση μέχρι το τέλος του 2012. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, ώστε να προετοιμαστεί η αποκρατικοποίησή της. Ως τον Ιούνιο του 2013 θα καταργηθούν οι ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από τους ευπαθείς καταναλωτές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις).
* Την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού τον Δεκέμβριο του 2012.
* Τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Μάρτιο του 2013, αφού η κυβέρνηση λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα.
Οι νέοι στόχοι
2011-2012: 1,7 δισ. ευρώ
2011-2013: 5 δισ. ευρώ
2011-2014: 7,3 δισ. ευρώ
2011-2015: 8,5 δισ. ευρώ
2011-2016: 11,1 δισ. ευρώ
Μάριος Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID