EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το Δημόσιο αποφάσισε (επιτέλους) να καλύψει μέρος των χρεών του

 
Του Μάριου Χριστοδούλου

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να πέσουν έως τον Δεκέμβριο του 2012 στην ελληνική αγορά. Αυτό προβλέπει νεότερη πρόταση που επεξεργάζονται κυβέρνηση και Τρόικα για την εξόφληση των χρεών που οφείλει το κράτος σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του κράτους έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να προσανατολίζονται στην άμεση κάλυψη μεγάλου μέρους αυτών των οφειλών για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά, που εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένει αφυδατωμένη.
Παραδόξως, το θέμα έθιξε η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας, η οποία αξιολογώντας την ασφυκτική κατάσταση στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να αλλάξει το αρχικό σχέδιο εξόφλησης αυτών των οφειλών.
Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προέβλεπε την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε δύο ισόποσες δόσεις, εφέτος και το 2013.
Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι ότι για να μπορέσει το κράτος να τακτοποιήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το μεγαλύτερος των οικονομικών απαιτήσεων των ιδιωτών θα πρέπει:
· Είτε η Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ποσό από την δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένει έως τις 15 Νοεμβρίου από την Τρόικα. Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει μόνο 31,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από τον μηχανισμό στήριξης. Στο ποσό αυτή της δόσης θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχαν δοθεί στην χώρα μας από τον Σεπτέμβριο.
· Είτε οι τράπεζες να πάρουν «κουρεμένο» το ποσό της δόσης που αναλογεί στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Από το την δόση του Νοεμβρίου τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες.
Πρόκειται για την δεύτερη κεφαλαιακή «ένεση», αφού έχουν προηγηθεί τα 25 δισ. που πήραν τον Απρίλιο και το 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα στην αρχή με την υπογραφή του PSI.
Όποιο από τα δύο σενάρια προκριθεί τότε θεωρείται σίγουρο ότι «ανάσα» δεν θα πάρουν οι επιχειρήσεις μόνο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και από τον ΦΠΑ που δεν τους έχει αποδώσει, εδώ και δύο χρόνια περίπου το δημόσιο και οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «παγώσει» όλες τις επιστροφές του φόρου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσει να συγκρατήσει το έλλειμμα έχει προσφύγει στην περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων -το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας – «ψαλιδίστηκε» κατά 2,07 δισ. ευρώ. Αντί να διατεθούν στην αγορά 4,9 δισ. ευρώ, διατέθηκαν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου μόνο 2,78 δισ.ευρώ!

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID