EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανάπλαση Πανεπιστημίου: 9 προτάσεις περνούν στον επόμενο γύρο για το Rethink Athens


Ανάπλαση Πανεπιστημίου: 9 προτάσεις περνούν στον επόμενο γύρο για το Rethink Athens

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά εννέα συνολικά προτάσεις προκρίθηκαν ως οι επικρατέστερες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου ή αλλιώς το Rethink Athens.

Ο διαγωνισμός που διεξάγεται κάτω από την σκέπη (χρηματοδότηση) του Ιδρύματος Ωνάση έχει ως σκοπό την ανάδειξη τόσο του κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας που ενώνει τις δύο μεγάλες του πλατείες: Σύνταγμα και Ομόνοια.

Οι εννέα αυτές προτάσεις  προκρίθηκαν ύστερα από δύο ημέρες συνεχόμενων συσκέψεων. Κάθε μία από τις εννέα προτάσεις θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ.

Στις 19 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω του ιστότοπου του διαγωνισμού www.rethinkathenscompetition.org για το εάν πέρασαν στο δεύτερο στάδιο προσχεδίων του διαγωνισμού.

«Το Rethink Athens είναι τόσο πρωτοποριακό όσο και αισιόδοξο» δηλώνει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Άντονι Βίντλερ.

«Πρωτοποριακό καθώς απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρείας σειράς χωροταξικών και περιβαλλοντικών ιδεών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συνθήκες μερικής εγκατάλειψης. Αισιόδοξο, διότι σε αυτή την περίοδο βαθιάς ύφεσης με την ανάπτυξη εγκλωβισμένη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους ζωής στην καρδιά της Αθήνας που είναι το μητροπολιτικό κέντρο και πρωτεύουσα της χώρας» ανέφερε.

Το ζητούμενο είναι όχι μόνο η αναμόρφωση της Πανεπιστημίου αλλά η εκκίνηση της μεταμόρφωσης του κέντρου της πόλης με βάση τον οδικό άξονα της Πανεπιστημίου. Η αναγέννηση της πλατείας Ομονοίας που από στολίδι της δεκαετίας του `60 έχει καταντήσει παρακμιακό στέκι.

Άλλος ένας ευρύτερος στόχος είναι η προσέλκυση των Αθηναίων που με τα πόδια ή το ποδήλατο τους θα μπορούν να διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου. Στοίχημα είναι και η επέκταση του Τραμ στην Πατησίων μέσω της πεζοδρομημένης Πανεπιστημίου που θα της δώσει μία άλλη αίσθηση.

Τον Νοέμβριο θα γίνει η προκήρυξη του δεύτερου και τελικού σταδίου του διαγωνισμού ενώ στις αρχές του 2013 θα ανακοινωθεί η νικητήρια πρόταση. Μυστήριο παραμένει η πηγή χρηματοδότησης τόσο του έργου της πεζοδρόμησης όσο και του έργου του Τραμ που είναι αποσυνδεδεμένα αυτή την στιγμή.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID