EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αποζημίωση έως 600 ευρώ για πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων

 
Αποζημίωση έως και 600 ευρώ σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης τους άνω των τριών ωρών, δικαιούνται οι επιβάτες στην Ε.Ε., σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομολογία του κατά την οποία οι επιβάτες των οποίων η πτήση είχε μεγάλη καθυστέρηση, δικαιούνται ενδεχομένως αποζημίωση. Έτσι, οι επιβάτες που φθάνουν στον τελικό προορισμό τους τρεις ώρες ή και περισσότερο μετά από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης, μπορούν να αξιώσουν από την αεροπορική εταιρία να τους καταβάλει μια κατ' αποκοπή αποζημίωση, εκτός αν η καθυστέρηση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το δίκαιο της Ένωσης προβλέπει ότι οι επιβάτες, σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης τους, λαμβάνουν ως αποζημίωση ένα κατ' αποκοπή ποσό, το οποίο κυμαίνεται από 250 έως 600 ευρώ, ενώ το 2009 το Δικαστήριο έκρινε (Απόφαση Sturgeon C-402/07 και C-432/07) ότι οι επιβάτες θα πρέπει να αποζημιώνονται, όχι μόνο για τις ματαιώσεις πτήσεων, αλλά και για τις πολύωρες καθυστερήσεις, εκτός αν αυτές οφείλονται σε «εξαιρετικές συνθήκες», τις οποίες η αεροπορική εταιρεία δεν μπορούσε να αποφύγει.
Γερμανικά και βρετανικά δικαστήρια ζήτησαν από το Δικαστήριο να επεκτείνει την αρχική του απόφαση, ύστερα από την κίνηση των Lufthansa, British Airways, easyJet, TUI Travel και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών να προσβάλουν την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, απεφάνθη το Δικαστήριο της Ε.Ε., πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι επιβάτες των οποίων η πτήση καθυστερεί και οι επιβάτες των οποίων η πτήση ματαιώνεται την τελευταία στιγμή βρίσκονται σε συγκρίσιμες καταστάσεις, όσον αφορά την αποζημίωσή τους, διότι όλοι υφίστανται παρόμοια ζημία, δηλαδή απώλεια χρόνου.
Αφού όμως οι επιβάτες των πτήσεων που ματαιώνονται έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, όταν υφίστανται απώλεια χρόνου ίση με ή μεγαλύτερη από τρεις ώρες, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι επιβάτες των καθυστερημένων πτήσεων μπορούν επίσης να επικαλούνται το δικαίωμα αυτό, όταν υφίστανται, λόγω της καθυστέρησης της πτήσης τους, την ίδια απώλεια χρόνου, δηλαδή όταν φθάνουν στον τελικό προορισμό τους τρεις ώρες ή και περισσότερο μετά από την ώρα άφιξης που είχε προγραμματίσει αρχικά ο αερομεταφορέας.
Παράλληλα όμως, επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της πτήσης δεν παρέχει στους επιβάτες δικαίωμα αποζημίωσης, αν ο αερομεταφορέας μπορεί να αποδείξει ότι η μεγάλη καθυστέρηση έχει προκληθεί από έκτακτες περιστάσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα, δηλαδή περιστάσεις επί των οποίων δεν έχει, στην πράξη, κανένα έλεγχο ο αερομεταφορέας.
Συνεπώς, η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης δεν αφορά όλες τις καθυστερήσεις, αλλά μόνο τις μεγάλες καθυστερήσεις και οι αεροπορικές εταιρίες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση σε περίπτωση που αποδείξουν ότι η ματαίωση ή η μεγάλη καθυστέρηση της πτήσης έχει προκληθεί από έκτακτες περιστάσεις.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID