EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έρευνα: Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν όσα έπαιρναν


 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας ξένων Πανεπιστημίων για τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των εσόδων -που δεν καρπώνεται η Εφορία- αγγίζει τα 11,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, με το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων να είναι σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερο από το δηλωθέν.

Το 2009 τα φορολογητέα εισοδήματα που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στην Εφορία ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εσόδων από τη μη φορολόγηση να υπολογίζονται σε 11,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 31% του δημοσιονομικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 ή στο 48% του ελλείμματος για το 2008. Παράλληλα, το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων είναι 1,92 φορές μεταλύτερο από το δηλωθέν.

Σημαντικές αποκλίσεις στα εισοδήματα που παρουσιάζονται στην Εφορία εμφανίζονται σε:

ιατρικά επαγγέλματα, όπου το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος κατά 2,45 φορές
μηχανολογικά επαγγέλματα (π.χ. πολιτικοί μηχανικοί) όπου το πραγματικό εισόδημα είναι υψηλότερο του δηλωθέντος κατά 2,4 φορές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί το γεγονός ότι το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός καταβάλλεται για την αποπληρωμή δανείων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό…

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες του με το... 18% (!!!) του εισοδήματος που δηλώνει στην Εφορία. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι (κυρίως σε γιατρούς, μηχανικούς και εκπαιδευτικούς) το ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος που χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή δανείου ανέρχεται στο 155%.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID