EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών συγκλονίζουν την ισπανική πρωτεύουσα


 
Χιλιάδες Ισπανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης την Τρίτη, περικυκλώνοντας το ισπανικό Κοινοβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την σκληρή λιτότητα και τα νέα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι.

Μέχρι αργά το βράδυ, πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση γκλομπ και σφαιρών από καουτσούκ για να απωθήσει το πλήθος. Από τους τραυματίες τουλάχιστον 16, οι τέσσερις αστυνομικοί χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Δεκάδες ήταν και οι συλλήψεις.

Παρά, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ισπανικά ΜΑΤ κράτησαν το πλήθος σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο έχοντας τοποθετήσει κλούβες και φράχτες, ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, όπου φώναζαν: «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους». Ορισμένοι μάλιστα, εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
«Αυτά είναι τα όπλα μας», απάντησε επίσης το πλήθος, σηκώνοντας τα χέρια, απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν.

Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον φράχτη της αστυνομίας.

Όπως φάνηκε και στα πλάνα που μετέδιδαν ζωντανά τα ισπανικά μέσα, διαδηλωτές σε κάποια φάση των επεισοδίων επιτέθηκαν σε αστυνομικό με κλωτσιές. Πάντως τα επεισόδια αυτού του τύπου ήταν μεμονωμένα, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 23 συλλήψεις.

Αργά το βράδυ, η κατάσταση ηρέμησε, ωστόσο, εκατοντάδες άτομα παραμένουν σε πλατείες σχετικά κοντά στο Κοινοβούλιο, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Η διαδήλωση είχε οργανωθεί από το κίνημα «Occupy Congress» που επισήμανε ότι δεν είχε πρόθεση να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο.

Όπως εξηγούσαν πολλοί από το πλήθος , η μόλις δέκα μηνών κυβέρνηση (το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε αρκετά εύκολα τον περασμένο Νοέμβριο) τους εξαπάτησε και για αυτό ζητούν νέες εκλογές.

Η Ισπανία εδώ και μήνες πιέζεται από τις αγορές: οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν ανέβει σημαντικά, το κόστος δανεισμού είναι πλέον αυξημένο ενίοτε σε μη ανεκτά επίπεδα. Η χώρα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης, "φλερτάρει" με την ένταξη στον πλήρη μηχανισμό διάσωσης και όχι μόνο σε εκείνον ειδικά για τις τράπεζες.
Νέες διατάξεις στο νόμο για την απόλυση , που θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Έτσι απολυμένος εργαζόμενος θα μπορεί στο εξής να διεκδικεί την επαναπρόσληψή του με ασφαλιστικά μέτρα ως την εκδίκαση της υπόθεσής του. Επίσης ενώ ο απολυμένος διεκδικούσε ως σήμερα μόνο μισθούς από τους εργοδότες οι οποίοι τον απέλυαν, στο εξής μπορεί να διεκδικήσει και την επαναπρόσληψή του.
Με δημοσίευμα του το Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει το περιεχόμενο των διατάξεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το θέμα της επαναπρόσληψης το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή εργασίας, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική απασχόλησή του, καθώς και τον μισθό για το διάστημα που δεν απασχολήθηκε. Δικαίωμα να απαιτήσει τον μισθό έχει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που αφορούν τον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία».


« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID