EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στη βουλή γίνεται της ... Siemens!



Ξεκίνησε η συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την οποία ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης» ενώ μίλησε για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημιάς σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επετέθη κατά του Πρωθυπουργού για το «ουδείς αναμάρτητος που είπε ενώπιον της κ. Μέρκελ, σχετικά με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια» και ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά, αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον νομικό του σύμβουλο, Ιωάννη Καράκωστα, να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου:

«Την νομική συμβουλή για τον συμβιβασμό, την έδωσε λογικά στον Αντώνη Σαμαρά ο αρμόδιος νομικός του σύμβουλος, Ι. Καράκωστας, ο οποίος αποκαλύπτεται πως εισέπραττε εμβάσματα απ' το γνωστό παραταμείο της Siemens, με την ίδια μέθοδο που εισέπρατταν οι Μαντέλης, Τσουκάτος, Σκαρπέλης και ο φυγάς κος Καράβελας. Εγνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι ο νομικός του σύμβουλος αμείβονταν απ' τα μαύρα ταμεία της Siemens και ποιος ο ρόλος του νομικού του συμβούλου στον συμβιβασμό; Και τώρα που γνωρίζει ο κος Σαμαράς, θα τον καλύψει;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας γενικότερα, υποστήριξε πως «το σκάνδαλο Siemens φανερώνει πως μαζί τα φάγατε - τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εναλλάσσεται στην εξουσία απ' την μεταπολίτευση και μετά». Ο συμβιβασμός αποδεικνύει την παροιμία του λαού ότι «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις».

Κι ακόμα περισσότερο, «δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία, πως τη χώρα πτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που αφού ξεκοκάλισε το δημόσιο πλούτο, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει εξ ονόματος του ελληνικού λαού».

Έτσι ερμήνευσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του κ. Σαμαρά κατά την συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι απέφυγε να αναφερθεί στην επαναδιαπραγμάτευση, ή να πει έστω πως «τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν την ύφεση και το αδιέξοδο».

«Αυτά που μας παρουσιάζετε σήμερα ως κέρδη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Όπως τα 100 εκ. που θα δώσει η Siemens για εκπαίδευση των στελεχών του Δημοσίου ενάντια στη διαφθορά. Μας περνάνε, μας περνάτε για ιθαγενείς» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Αναφέρεστε στις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Το κόστος της αποεπένδυσης του 2006 το έχετε υπολογίσει; Πουλήθηκε το τμήμα δημοσίων δικτύων της Siemens. Έκλεισε η «Τηλεβιομηχανική» στη Θεσσαλονίκη. Έκλεισε το Software Center και απολύθηκαν χιλιάδες επιστήμονες…».

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και καμία προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Οι προεκλογικές εξαγγελίες, και τα «θα» έχουν μείνει μετέωρα. Το μόνο που υπάρχει είναι η συνενοχή στο κουκούλωμα και το έγκλημα» τόνισε ο κος Τσίπρας.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «καταστροφικό για την ελληνική οικονομία - σκοινί για να κρεμαστούμε» το αίτημα της επιμήκυνσης, ενώ εκτίμησε πως πίσω από την πρόταξη της «ανάπτυξης» εκ μέρους του κ. Σαμαρά, κρύβεται «η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η πώληση νησιών και οι ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων». «Ανάπτυξη με Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Σε μία χώρα με λεηλατημένο τον φυσικό της πλούτο και τα εργασιακά της δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι εθνική επιταγή να ανατραπεί αυτή η πορεία και θα ανατραπεί πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι περιμένουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «δολίως ανέδειξε το έλασσον ζήτημα του κου Καράκωστα σε κεντρικό - κάτι που μαρτυρά την ασθενή του επιχειρηματολογία επί των σημαντικών» και χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα όσα κατήγγειλε σε βάρος του κου Καράκωστα ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον κο Βορίδη, από το πρωί ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, έχει στείλει εξώδικο στην «Αυγή», που δημοσίευσε την καταγγελία περί πληρωμής του από τα μαύρα ταμεία της Siemens. «Γνωρίζουν λοιπόν και δολίως τα λένε. Ο ορισμός δηλαδή της συκοφαντίας». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αποδέχθηκε ωστόσο πως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ύψος της αποζημίωσης - σημείωσε όμως πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν αγωγές σε βάρος της εταιρείας, έχει αβέβαιο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την συμφωνία συμβιβασμού.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέκρινε αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παρατηρώντας πως «η Εξεταστική αντιμετωπίζεται, πότε ως πλυντήριο σκανδάλου και πότε ως Επιτροπή που έκανε καλά τη δουλειά της».

«Επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως με τη συμφωνία δήθεν γίνεται μια προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση, να κουκουλωθεί το σκάνδαλο και να τελειώνουμε. Πρόκειται για εσφαλμένη και παραπλανητική εντύπωση. Η συμφωνία διευθετεί την υπόθεση των αστικών και διεκδικητικών διαφορών Δημοσίου-Ζήμενς. Υπάρχουν επίσης εκκρεμείς συμβάσεις μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας να συνεχιστούν σημαντικά έργα υποδομών. Κανείς απ' όσους εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς δεν απαλλάσσεται και δεν προστατεύεται από ποινικές ευθύνες» σημείωσε ο κος Χρυσοχοΐδης.

Για τον Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) «η υπόθεση αυτή έχει σχέση με τον τρόπο που η Γερμανία περνά το νέο αποικισμό και εξάρτηση στη χώρα μας».

Ο κος Μαριάς κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, ότι αποφεύγει να συνομολογήσει πως η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 162 δισ. ευρώ από τις κατοχικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο. Σήμερα - τόνισε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων - «με βάση την Siemens, έχει δημιουργηθεί ένα επονείδιστο χρέος, που αυτοτελώς και μονομερώς έχουμε δικαίωμα να διαγράψουμε». Αντιθέτως, «μέσα από τη συμφωνία αυτή, που συνιστά νεοαποικιακή σύμβαση, η Siemens βγαίνει λάδι. Το θέμα μένει ανοικτό για ποινικές και για άλλες ευθύνες, σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς δήλωσε πως «συμφωνούμε με το πνεύμα και την ουσία της επερώτησης σχετικά με τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό και διαπιστώνουμε και συμφωνούμε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες - και πως η στάση της αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων».
«Ερωτώνται οι κοι υπουργοί: Πώς ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της κυβερνήσεως, έτρεξε σαν καλός μαθητής στην Μέρκελ να επιδεικνύει αυτή την επαίσχυντη σύμβαση συμβιβασμού; Μήπως αυτή η σύμβαση που πήγε πεσκέσι ο κος Σαμαράς, ήταν προαπαιτούμενο για να τον δεχθεί στην καγκελαρία; Γι' αυτό «καθάρισε το γραφείο του» ο κος Στουρνάρας;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παππάς.

Ο Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) αποδέχθηκε ότι «ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε να γράψει την συμφωνία στα παλιά του υποδήματα. Ακόμα και οι κακοί νόμοι πρέπει να τηρούνται - αυτό λέμε εμείς».

Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του κόμματός του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκτιμώντας πως δεν αποδεικνύεται η ωφέλεια που προκύπτει από αυτήν για το ελληνικό Δημόσιο - και πως η εσπευσμένη υπογραφή του απέκλεισε την δυνατότητα κινήσεων θεσμικού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.

«Μνημείο κυνισμού που προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε την σύμβαση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Ο κος Χαλβατζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόβλεψη της σύμβασης για «περαιτέρω αρωγή της Siemens στις ελληνικές ανακριτικές αρχές»: «Είναι ψευδές και υποκριτικό τα περί στήριξης στις ελληνικές ανακριτικές αρχές. Τους έγιναν 27 ερωτήσεις και η απάντηση ήταν ίδια: «Δεν γνωρίζω». Η ομερτά λειτούργησε απόλυτα και αποτελεσματικά κι εσείς αποδέχεστε και επικροτείτε αυτά τα ψέματα, σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του λαού - και τα αποδέχεστε ανερυθρίαστα. Διατυπώνετε άφεση αμαρτιών στην Ζήμενς, δηλώνοντας πως είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, αίροντας όλα τα εμπόδια για συμμετοχή της σε δημόσιους οργανισμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χαλβατζής.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, επισκόπησε σε σύντομη παρέμβασή του τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, δεσμευόμενος για νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και δηλώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες απ' το 1974 μέχρι σήμερα και «σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, με εντολή του Πρωθυπουργού».

«Έτσι πετάμε από πάνω μας την καχυποψία. Με πράξεις και όχι με λόγια» υπογράμμισε ο κος Καραγκούνης.

Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να κάνει η κυβέρνηση «τα πάντα για την γρήγορη εξέλιξη και ολοκλήρωση της υπόθεσης Siemens. Ήδη ο υπουργός ασκώντας την εποπτεία του, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επίσπευση των διαδικασιών».
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID