EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Θεραπεία καρκίνου και παχυσαρκίας μέσω ζώων



Στους κτηνιάτρους προτάσσουν χείρα βοηθείας και συνεργασίας οι επιστήμονες των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων ανά τον κόσμο, καθώς αναζητούν νέες θεραπείες για τις πιο σοβαρές ασθένειες του ανθρώπου.

Βλέποντας τα καγκουρό να παρουσιάζουν καρκίνο του στήθους και τις φάλαινες να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, γιατροί και κτηνίατροι αντιλαμβάνονται ότι δεν διαφέρουν και τόσο πολύ οι ασθενείς τους...

Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για τα Ζώα και του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», έδειξε ότι το 60% όλων των ανθρώπινων ασθενειών και το 75% των πιο μολυσματικών εξ αυτών έχουν ζωική προέλευση. Το γεγονός αυτό καθιστά τους κτηνιάτρους ειδικούς σε θέματα ανθρώπινης υγείας, άρα συμμέτοχους στις προσπάθειες βελτίωσης των εργαλείων πρόληψης και θεραπείας.

Καρκίνος
Στα εκτροφεία χοίρων, οι κτηνίατροι έχουν διαγνώσει πολλές φορές λεμφώματα, αυτά που πλήττουν τα λεμφοκύτταρα Τ και Β, τα οποία ωστόσο στα ζώα εξελίσσονται διαφορετικά και ταχύτερα σε σχέση με τους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, το νεφροβλάστωμα, κακοήθης όγκος των νεφρών που χτυπάει τους ανθρώπους νεαρής ηλικίας, στους χοίρους εμφανίζεται ως καλοήθης.

Από την άλλη μεριά, το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) συναντάται και στους πιγκουίνους, αλλά και στο αμερικανικό βουβάλι, ενώ ο καρκίνος του στήθους είναι συχνός σε διάφορα είδη θηλαστικών: στο πούμα, στο καγκουρό, στο λάμα, στο θαλάσσιο λιοντάρι και τη λευκή φάλαινα. Με μεγάλη συχνότητα οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν οστεοσάρκωμα στον λύκο, στη καφέ και την πολική αρκούδα, στις καμήλες, στα χάμστερ, αλλά και στα σκυλιά. Λιγότερο συχνά όμως νοσούν τα σκυλιά από καρκίνο του ορθού εντέρου και των πνευμόνων.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η μελέτη των νεοπλασιών στους σκύλους είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθότι πρόκειται για ζώα που αναπνέουν σε πιο χαμηλό ύψος, όπου η συγκέντρωση των μολυντικών ουσιών είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που εισέρχεται στους βλεννογόνους των ανθρώπων.

Παχυσαρκία
Με έκπληξη παρατηρούν οι επιστήμονες την αύξηση του βάρους στα γαλάζια φαλαινόπτερα που κολυμπάνε ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας, αλλά και στις μαρμότες (είδος τρωκτικού) που ζουν στα Βραχώδη Ορη. Οι ερευνητές που αναλύουν το φαινόμενο υποστηρίζουν ότι αιτία μπορεί να είναι η αλλαγή στους κιρκάδιους ρυθμούς των ζώων: η φωτεινή ρύπανση από τις δραστηριότητες του ανθρώπου έχει οδηγήσει πολλά ζώα να τροποποιήσουν τον ρυθμό ύπνου - ξυπνήματος και γι' αυτό παίρνουν βάρος.

Από αυτή την «επιδημία» λοιπόν, οι επιστήμονες μπορούν να εξάγουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανθρώπινη υγεία. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «PNAS» έδειξε, για παράδειγμα, ότι τα ποντίκια που αναπτύσσονται σε κατάσταση συνεχούς φωτός έχουν αυξημένο δείκτη μυϊκής μάζας και σακχάρου σε σχέση με αυτά που ζουν σε εναλλαγή φωτός - σκότους. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι λοιπόν και τα ζώα αρχίζουν να παχαίνουν.

Εξαρτήσεις
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δημοσίευσαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ότι οι αρσενικές σκνίπες του είδους Drosophila melanogaster, αν δεχτούν σεξουαλική απόρριψη από τις θηλυκές, πίνουν για να ξεχάσουν, αφού προτιμούν τροφές με εθιστικές ουσίες.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι πολλά ποντίκια χάνουν τον έλεγχο όταν βρεθούν μπροστά σε αφθονία νικοτίνης, καφεΐνης, κοκαΐνης ή ηρωίνης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν αναλύσουν αυτές τις συμπεριφορές στη φύση, θα μπορέσουν να ρίξουν φως σε διάφορους εθισμούς που παρουσιάζουν οι άνθρωποι, όπως και σε διατροφικές διαταραχές, εμμονή με την εργασία και το σεξ.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID