EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κλείνουν 150 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ



Περίπου 150 σχολές ετοιμάζονται να σβήσουν από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί το θέμα πρώτης προτεραιότητας, ενώ η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη διασπορά τμημάτων και σχολών στη χώρα.
Πρόκειται για τμήματα που δεν έχουν ζήτηση από τους νέους φοιτητές, τμήματα με ασαφές γνωστικό αντικείμενο, ομοειδή τμήματα που είναι σκορπισμένα σε όλη τη χώρα, τμήματα με αλληλοκαλύψεις αντικειμένων κ.α. Μαζί, υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων και κυρίως περιφερειακών. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι διχασμένη, καθώς υπάρχουν αυτοί που επιθυμούν το σχέδιο “Αθηνά” και στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αλλά και χωρίς ουσία, αφού τουλάχιστον οικονομικά δεν πρόκειται το κράτος να βγει κερδισμένο.


Τα τμήματα που θα κλείσουν θα είναι αυτά που είτε δεν έχουν ζήτηση από νέους φοιτητές, είτε έχουν ασαφές γνωστικό αντικείμενο, είτε είναι σκορπισμένα σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την χώρα.

Επιπλέον, τόσο στα πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα, τα οποία παρέχουν γνωστικά αντικείμενα που «αλληλοκαλύπτονται» με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις διαφορές τους, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Θράκη και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ.

Πάντως, καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί αν δεν πραγματοποιηθεί πρώτα μια σοβαρή μελέτη, όχι μόνο ως προς την χωροταξική αναδιάρθρωση των περιφερειακών ΑΕΙ, αλλά και των κεντρικών.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID