EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΙΚΑ: Σε κίνδυνο ο συντάξεις εάν δεν βρεθούν 1,4 δισ.



Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ΙΚΑ, που χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για να καταβάλει κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας έχει ήδη εισπράξει το 75% της κρατικής χρηματοδότησης και αν δεν πάρει πρόσθετα χρήματα (1,4 δισ. ευρώ) δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που βιώνει το Ίδρυμα είναι το γεγονός πως κάθε μήνα ακολουθεί τη μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού από τα επικουρικά ταμεία (240 εκ. ευρώ). Ωστόσο και πάλι δεν επαρκούν τα χρήματα.

«Αγκάθι» η απώλεια εσόδων από εισφορές και «μαύρη» εργασία

«Αγκάθι» για την πορεία του ταμείου είναι η απώλεια εσόδων από εισφορές λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές -δεν υπολογίζονται χρήματα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ και άλλους οργανισμούς- με βάση στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εκπρόσωποι των εργαζομένων:

- Τον Μάιο μειώθηκαν κατά 122 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2011 και

- Τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 141 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή έχει πλέον φτάσει το 37% από 28% που ήταν πέρσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απώλειες του ΙΚΑ να υπολογίζονται σε 5 δισεκατομμύρια, ποσό που αν μπορούσε να εξοικονομηθεί δεν θα χρειάζονταν νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

Πηγή: Έθνος
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID