Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι οι πιο αδύναμες εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί όλες τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg το ταμείο των εκτάκτων αναγκών προβλέπει επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περίπου 3% την επόμενη 5ετία. Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990 αφού βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις 5ετίες των τελευταίων 20 χρόνων.
Για το 2023 εκτιμάται ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί λιγότερο από 3%. Η πρόβλεψη του Ιανουαρίου ήταν για ανάπτυξη 2,9%. Σχεδόν το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, αφού η πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «φουντώνει» την κρίση πληθωρισμού
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται.
«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών», συμπλήρωσε.
Οι αναδυόμενες αγορές σηκώνουν το βάρος
Μερικές από τις αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης. Όμως, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ’ αυτή των αναδυόμενων οικονομιών.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αποκλείεται να επιδεινωθούν.
Τι λέει για τα επιτόκια των τραπεζών
Αν και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι δυσοίωνες, ο υψηλός πληθωρισμός στέλνει σήμα πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο παραμένουν περιορισμένες οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ελβετία, είπε η Γκεοργκίεβα.
Στην περίπτωση που το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ», είπε.
Χρέος και κλιματική αλλαγή συνιστούν προκλήσεις
Πρόσθετες παγκόσμιες προκλήσεις είναι το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Τι ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.
Η Δύση επίσπευσε τον θάνατό της – Στα σπάργανα νομισματική επανάσταση με αποδολαριοποίηση
Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο σκληρός μήνας, ειδικά για τον τραπεζικό τομέα, λόγω και του πολέμου. Και δεν περνά ημέρα χωρίς σχετική αναφορά για τεκταινόμενα του πολέμου στην Ουκρανία από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Πέρα όμως από αυτό, ένα άλλο φάντασμα φαίνεται πως επίσης στοιχειώνει την Ευρώπη, ένα φάντασμα που αφορά την «εμπιστοσύνη». Το ζήτημα της εμπιστοσύνης είναι βασικό όταν κάποιος λειτουργεί στην καθημερινότητά του με νομίσματα «fiat».
Όταν αναλυτές και ακαδημαϊκή «προέβλεπαν» το τέλος του κόσμου στη δεκαετία του 1990 –αυτή την καθολική νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των αγορών, που θα παρέσυρε πάντα– ξέχασαν να λογοδοτήσουν για τη γεωπολιτική. Ο Joe Biden είπε ότι το ρούβλι θα γίνει συντρίμμια. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει.
Ωστόσο, παρά τις διάφορες ανακοινώσεις, τις κυρώσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών και ρωσικών επιχειρήσεων, καθώς και των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, δεν υπήρξε κάποιο μεγάλο κύμα αλλαγής σε ό,τι αφορά την καθεστηκυία τάξη στη Μόσχα.
Σε κάθε περίπτωση, η ωμή στρατιωτική δύναμη και οικονομική ισχύς προκαλούν τους πυροβολισμούς – το αίμα και το σίδερο του Bismarck.
Αυτή η φράση μπορεί να μην ταιριάζει στη νέα τάξη των προνομιούχων αποφοίτων των ελίτ του δημόσιου τομέα της Δύσης που είναι βουτηγμένοι στην οικονομική ασφάλεια της γραφειοκρατίας που περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα της Realpolitik: από Machiavelli και Carl Schmitt, μέχρι Henry Kissinger, ο οποίος δεν… έσβησε παρά τα χρόνια του – αντίθετα, έχει λάβει θέση ηγέτη και οδηγεί τις εξελίξεις.
Fiat νομίσματα…
Τα fiat νομίσματα είναι «υποσχέσεις» για την αποπληρωμή χρεών. Ως εκ τούτου, είναι ευάλωτα σε οικονομικούς κραδασμούς. (Τώρα, οι τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που έχουν υπερεπενδύσει σε χαρτοφυλάκια ομολόγων, εξαρτώνται από «σίγουρους» καταναλωτές και επενδυτές – όμως, αυτή η ακρόπολη του κεφαλαίου είναι φτιαγμένη από χαρτονόμισμα, που κυματίζει στους ανέμους της αλλαγής).
Από την άλλη, οι οικονομίες που έχουν και βασίζονται σε πόρους είναι απρόσβλητες στoν όρο «εμπιστοσύνη». Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το 1971 τερματίστηκες ο κανόνας του χρυσού και υιοθετήθηκαν τα πετροδολάρια, που οδήγησαν σε παγκόσμια εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα, με αποτέλεσμα τα κράτη να είναι τόσο εξαρτημένα από τις ΗΠΑ όσο και οι καθολικοί από τον Πάπα. Αυτή η επέκταση βασίστηκε σε μια διπλή διαλεκτική – οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να στερεοποιήσουν την ηγεμονία τους, και ο στρατιωτικός κεϋνσιανισμός ήταν η απάντηση.
Ηouse of cards
Πλέον, αυτό το σπίτι από τραπουλόχαρτα, οικοδομημένο πάνω στην έννοια της εμπιστοσύνης, έχει γίνει διπολικό…. Η κίνηση προς τα νομίσματα που υποστηρίζονται από πόρους επιταχύνεται, λόγω της αναγνώρισης αυτής της τάσης από τις ΗΠΑ και την προσπάθειά τους να την αντιστρέψουν φαινομενικά μέσω της καταστροφής της Ουκρανίας.
Ο Zoltan Pozsar, ο οποίος βρισκόταν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, είχε δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με τη μετάβαση προς νέα νομίσματα, η οποία σηματοδότησε αυτήν τη διακοπή και το ταξίδι προς την οικονομία των πόρων.
«Σε περιόδους υψηλού στρες (όπως τώρα στην Ουκρανία) οι τιμές των —εμπορευμάτων γίνονται ασταθείς, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα εμπορεύματα χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση για πολλά άλλα χρεόγραφα. Η επανάσταση στην οικονομική ζωή όμως δεν θα έρθει από το Bitcoin, αλλά από τα νομίσματα που βασίζονται σε πόρους. Η Δύση έχει επισπεύσει τον δικό της θάνατο» έγραφε.
Κατόπιν, ο Pozsar μετακόμισε στην Credit Suisse – ειρωνεία της τύχης. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Επίσπευση
Η επίσπευση διαπιστώνεται άμα τη ενάρξει του πολέμου της Ουκρανίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγκάζουν όλη τη Δύση να εκκινήσει γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Με τους Ρώσους να θέτουν όριο στην τιμή του χρυσού τους, οι Ρώσοι επενδυτές έμειναν κολλημένοι με ένα υποτιμημένο ρούβλι, γεγονός το οποίο οδήγησε σε αύξησή του έναντι του δολαρίου. Τους τελευταίους έξι μήνες, το ρούβλι ενισχύεται σταθερά. Στη συνέχεια, ο Putin ενέτεινε τη διπλή αυτή σύγκρουση αναγκάζοντας τους αγοραστές πετρελαίου να αγοράζουν σε ρούβλια. Ή σε χρυσό. Αν αγοράσουν σε χρυσό, έχουν έκπτωση.
Αυτό το γεγονός από μόνο του συσσωρεύει πιέσεις στην προσφορά χρυσού, αυξάνοντας την τιμή του κίτρινου μετάλλου. Στην πραγματικότητα, η πρόθεση της Δύσης να κάψει το ρούβλι απέτυχε. Αντίθετα, η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου είχε ενισχυτική επίδραση στο ρούβλι. Το αποτέλεσμα; Στη χώρα του χαρτιού, τα εμπορεύματα είναι… βασιλιάς. Η Ρωσία και η Κίνα είναι πλέον σε θέση να ελέγχουν τις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου, κάτι που καθορίζει την εποχή. Απομακρυνόμαστε από τον πλανήτη Δύση…
Εσωτερικό και εξωτερικό χρήμα
Στο περσινό Φόρουμ Οικονομικών Επενδύσεων της Αγίας Πετρούπολης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom προειδοποίησε για στροφή: «Το παιχνίδι της ονομαστικής αξίας του χρήματος έχει τελειώσει, καθώς αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει τον έλεγχο της προσφοράς πόρων». Σηματοδοτεί την εμφάνιση του «εξωτερικού χρήματος», όπως είχε πει ο Poszar, αντί του «εσωτερικού χρήματος», δηλαδή της χρήσης χρέους και νομίσματος fiat.
Ο κόσμος μετά τη Lehman Brothers έχει χτιστεί πάνω στην απογύμνωση περιουσίας του κόσμου, χρησιμοποιώντας φτηνό χρέος ώστε οι θεσμικοί να αποκτούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα… Ωστόσο, ο κόσμος του αποθεματικού χρήματος φτάνει στο τέλος τους.
Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!