EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Μεσοβέζικη» λύση στο Eurogroup και στο βάθος κούρεμα

 «Μεσοβέζικη» λύση στο Eurogroup και στο βάθος κούρεμα 
Η Ελλάδα εξασφάλισε τη δόση, αλλά όχι το κούρεμα του χρέους. Οι αναλυτές βλέπουν απουσία πολιτικού σθένους από τους Ευρωπαίους και εκτιμούν ότι η Γερμανία αποφεύγει την «καυτή πατάτατα» της απομείωσης μέχρι τις εκλογές του 2013.
Η Δευτέρα ήταν μία δύσκολη ημέρα για την Ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών, ο πρόεδρος του Eurogroup και η διευθύντρια του ΔΝΤ κλείστηκαν για τρίτη φορά μέσα σε 10 μέρες και επί 12 ώρες σε μία αίθουσα στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βγάλουν την εξίσωση για το ελληνικό χρέος. «Ο λευκός καπνός» βγήκε στη 1 το βράδυ αφήνοντας όμως πολλούς αναλυτές και επενδυτές ανικανοποίητους και με ερωτηματικά. Η ευρωζώνη είχε πάρει επιτέλους μία απόφαση, αλλά όχι ολοκληρωμένη.
Η Αθήνα διασφαλίζει την πολυπόθητη δόση των 31,5 δισεκ. ευρώ (συνολικά 44 δισεκ. ευρώ), αλλά όχι τη βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο, στο οποίο τα περισσότερα ΜΜΕ και οι οικονομικές αναλυτές εστιάζουν. Γιατί δεν πάρθηκε απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;
Όπως αναφέρουν στην οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch οι στρατηγικοί αναλυτές της BNP Paribas, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι δανειστές της Ελλάδας, το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα μειωθεί μόλις στο 150%. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι «η συμφωνία της Δευτέρας 'δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας'» και επιμένουν στους υπολογισμόυς τους. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, είναι αναπόφευκτο. Οι αναλυτές της τράπεζας σχολιάζουν ότι «η τελευταία συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσει με το πρόγραμμα διάσωσης, δίνοντας όμως παράταση χρόνου για ορισμένα κράτη-μέλης της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία. Το Βερολίνο οδεύει προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 και προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τότε τις «δύσκολες και αμφιλεγόμενες πολιτικές αποφάσεις, ΄όπως ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ποιος και με ποιο τρόπο θα το εξηγήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους;
Παράλληλα, ο αναλυτής του MarketWatch, Ντάρελ Ντιλεμέιντ επισημαίνει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μείωση των επιτοκίων κι επιστροφή τόκων από τους δανειστές, κάτι όμως που θ εξαρτηθεί από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς. «Αυτό όμως δεν είναι εξασφαλισμένο. Η προοπτική της επαναγοράς έδωσε ώθηση στις τιμές, μειώνοντας στο ελάχιστο τα όποια ωφέλη και κέρδη από αυτή τη συναλλαγή». Όπως αναφέρει ο κ. Ντιλεμέιντ «εν συντομία, η πραγματικότητα μπορεί να εισβάλλει ανά πάσα στιγμή και να καταστρέψει την ψευδαίσθηση, πάνω στην οποία προσπαθούν να κρατηθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι δηλαδή έχουν καταφέρει να ελέγξουν την ευρωπαϊκή κρίση. Ακόμη και εάν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους για τη μείωση των δαπανών».
Από την άλλη πλευρά το γερμανικό περιοδικό Spiegel έρχεται να προειδοποιήσει ότι «η ρητορική του ελέγχου, υποδεικνύει ότι οι ευρω-σωτήρες θα επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα. Από τη μία η ρητορική αυτή εξυπηρετεί τον σκοπό των δανειστών, να καθησυχάσουν τα κοινοβούλια των χωρών τους εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για την έγκριση του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα βρεθεί υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η περιπέτεια των τελευταίων μηνών μέχρι την οριστική λήψη της απόφασης μας προϊδεάζει για το τι θα συμβεί, εάν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν».
Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν κάνει τα πάντα για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους και για να παραπλανήσουν τους πολίτες. Ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Κρίστοφ Βάιλ τονίζει ότι «ολόκληρο το οικοδόμημα – του μηχανισμού διάσωσης – εξυπηρετεί σε έναν σκοπό, να μεταφέρει το βάρος στις πλάτες των φορολογούμενων. Αντί ενός ανοικτού 'κουρέματος' του χρέους της Ελλάδας, υπάρχει ένα πακέτο διάφορων μέτρων, που θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολλά λεφτά. Αυτά τα μέτρα είναι μπερδεμένα και αδιαφανή γι' αυτό το λόγο».
Ωστόσο, όλες οι πλευρές γνωρίζουν, πως είναι προς όφελος του κοινού τους συμφέροντος να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη. Γι' αυτό το λόγο όλοι έριξαν νερό στο κρασί τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στο θέμα του «κουρέματος» και δέχθηκε την αναβολή. Η Ιταλία και η Ισπανία δανείζουν στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επιτόκια, απ' αυτά που δανείζονται οι ίδιες. Όπως αναφέρει ο Economist η «Ευρωζώνη έχει διαβεί τον Ρουβικώνα: Ξέρει ότι θα πρέπει να υποστεί απώλειες προκειμένου να κρατήσει στη λέσχη την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον όλων να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη. Και από την άποψη της Γερμανίας, η μέρα αυτή μπορεί να καθυστερήσει για μετά τις εκλογές, το Φθινόπωρο του 2013».
Το Βερολίνο και τις γερμανικές εκλογές φωτογραφίζει και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Λύση έκτακτης ανάγκης» χαρακτηρίζει την απόφαση η εφημερίδα , η οποία θεωρεί ότι η οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικά η Γερμανία, δεν είχαν το πολιτικό σθένος, να δώσουν μία διαχρονική και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID