Οι Κάτω Χώρες θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT), η οποία έχει δεχθεί πυρά για την προστασία των επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε την Τετάρτη (19 Οκτωβρίου) το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.
Σημείωση: αυτό το άρθρο ενημερώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022 με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ισχύ από το 1998, η συνθήκη, η οποία έχει υπογράψει πάνω από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπει στους επενδυτές να μηνύουν κυβερνήσεις για πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.
Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μηνύσουν κυβερνήσεις για κανονιστικές αλλαγές που απειλούν τις αποδόσεις συγκεκριμένων επενδύσεων.
Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Ολλανδός υπουργός Πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια Rob Jetten δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η συνθήκη δεν συνάδει με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι οι προσπάθειες για επαναδιαπραγμάτευσή της έχουν αποβεί άκαρπες.
«Η εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν να ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Παρά τους πολλούς εκσυγχρονισμούς που περιλαμβάνονται τώρα στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, δεν βλέπουμε πώς η ΣΕΚ έχει ευθυγραμμιστεί επαρκώς με τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Jetten στο ολλανδικό κοινοβούλιο την Τρίτη.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αργότερα την Τετάρτη την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι η έλλειψη εγγυήσεων για το κλίμα στην ανανεωμένη συνθήκη ήταν το κύριο κίνητρο για την απόφαση αποχώρησης.
«Για τον λόγο αυτό, οι Κάτω Χώρες, κατά προτίμηση μαζί με ολόκληρη την ΕΕ, θα αποχωρήσουν από την ECT. Το πότε οι Κάτω Χώρες θα αποχωρήσουν επίσημα δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η Ιταλία αποχώρησε από τη συνθήκη το 2016 και η Ισπανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα. Τον Σεπτέμβριο, η Πολωνία κίνησε επίσημες διαδικασίες για να αποχωρήσει επίσης.
Η Επιτροπή της ΕΕ υπερασπίζεται τη μεταρρυθμισμένη συνθήκη
Η κίνηση των Κάτω Χωρών έρχεται μετά τη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της συνθήκης, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία άρχισε να διαπραγματεύεται τη μεταρρύθμιση της ΣΕΚ για λογαριασμό των 27 κρατών μελών της ΕΕ πριν από τέσσερα χρόνια.
Σε αντίδραση που απέστειλε στη EURACTIV, η Επιτροπή δήλωσε ότι «λαμβάνει γνώση» της απόφασης ορισμένων χωρών της ΕΕ να αποχωρήσουν από την ΣΕΚ, αλλά επέμεινε ότι είναι πιο λογικό να μεταρρυθμιστεί παρά να αποχωρήσει.
«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις και η συνακόλουθη ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη καθιστούν τη συμμετοχή στη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας πιο επίκαιρη από ποτέ», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η συνθήκη σχεδιάστηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σε μια εποχή που οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί στο να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο πρώην σοβιετικό μπλοκ. Σχεδιάστηκε για να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια με την προώθηση ανοικτών αγορών και επενδύσεων στα νέα ανεξάρτητα κράτη.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι η συνθήκη είχε καταστεί «παρωχημένη» από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και έπρεπε να μεταρρυθμιστεί.
Τον Ιούνιο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ΣΕΚ, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση σε όλα τα υπογράφοντα μέρη τον Νοέμβριο. Για την έγκριση του νέου κειμένου απαιτείται ομοφωνία.
Η μεταρρυθμισμένη συνθήκη περιελάμβανε διατάξεις για την παύση της νομικής προστασίας για νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα μετά τις 15 Αυγούστου 2023. Για τις υφιστάμενες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, η νομική προστασία θα λήξει «μετά από 10 χρόνια από την έναρξη ισχύος των σχετικών διατάξεων», αναφέρεται στο έγγραφο.
«Ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός της Συνθήκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όσον αφορά το δικαίωμα των κυβερνήσεων να ρυθμίζουν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, και επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να αποκλείουν τις νέες επενδύσεις που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα από την προστασία των επενδύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EURACTIV.
Επιπλέον, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ υπογράμμισε ότι μια ρήτρα λήξης ισχύος 20 ετών θα συνεχίσει να ισχύει ακόμη και για τις χώρες που αποχωρούν από τη συνθήκη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρήτρες προστασίας των επενδυτών θα συνεχίσουν να ισχύουν σε κάθε περίπτωση για αυτό το διάστημα.
«Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη, επέλεξε εξ αρχής τον εκσυγχρονισμό. Σε περίπτωση αποχώρησης, ο κίνδυνος περαιτέρω απαιτήσεων από υφιστάμενους επενδυτές, μεταξύ άλλων για τα ορυκτά καύσιμα, παραμένει», επεσήμανε η Επιτροπή σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παρόλα αυτά, οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό είναι ανεπαρκές και ότι η καλύτερη επιλογή είναι η αποχώρηση.
«Η μεταρρύθμιση είναι σαφώς ανεπαρκής για να καταστήσει τη συνθήκη ανθεκτική στο κλίμα. Τώρα εναπόκειται στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες υπήρξαν επικριτικές απέναντι στην ECT, να κάνουν το ίδιο βήμα και να πιέσουν για κοινή αποχώρηση από την ΕΕ», δήλωσε ο Paul de Clerck από την οργάνωση Friends of the Earth Europe.
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Πηγή: euractive
Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosyinfo.com
Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo ως news aggregator ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!