EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ατάραχη η Δικαιοσύνη για τα 500ευρα που περνούν κάτω από τη μύτη της

Εντοπίστηκαν «αδιευκρίνιστες πιστώσεις» σχεδόν 1 εκατοµµυρίου ευρώ. Η πεθερά του έβαλε σε τραπεζικό λογαριασµό 100.000 ευρώ σε 500ευρα. Εγείρονται ερωτήµατα σχετικά µε το εάν ένα σπίτι πληρώθηκε δύο φορές. Προέκυψαν ενδείξεις υπερτιµολόγησης επί υπουργίας του σε ό,τι αφορά την προµήθεια αντιδραστηρίων για τον µοριακό έλεγχο του αίµατος, σε διαγωνισµούς όπου το υπουργείο είχε βάλει «ταβάνι» την υψηλή τιµή των 50 ευρώ ανά ασκό αίµατος. Χρησιµοποιήθηκε µόλις το 20% των εµβολίων που παρέλαβε η Ελλάδα για την H1N1, προτού καν η Κοµισιόν εκδώσει σχετική πρόταση.

Αυτά είναι τα σηµαντικότερα σηµεία από την πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο στην υπόθεση Novartis που υπέγραψε ο εισαγγελέας οικονοµικού εγκλήµατος Παναγιώτης Καψιµάλης. Παρότι υπάρχουν στοιχεία που παραµένουν «αδιευκρίνιστα», ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ότι δεν χρειάζεται καν να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις ο πρώην υπουργός Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, όσα αναφέρονται στην πράξη αρχειοθέτησης είναι ενδεικτικά αναφορικά µε τη διαχρονική επιρροή της Novartis στη χώρα µας, αλλά και µε τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν σε συµβάσεις πολλών εκατοµµυρίων ευρώ που υπέγραψε στο παρελθόν το υπουργείο Υγείας. Ειδικά εφόσον µερικά χρόνια µετά βιώνουµε την απόλυτη κατάρρευση του ΕΣΥ.

Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ «αδιευκρίνιστες πιστώσεις»

Το πρώτο γεγονός που προκαλεί εντύπωση στην πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον ∆. Αβραµόπουλο είναι οι «αδιευκρίνιστες πιστώσεις» που ανευρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασµούς που συνδέονται µε τον ίδιο και την οικογένειά του. Το ποσό των «αδιευκρίνιστων πιστώσεων» ανέρχεται σε 908.165 ευρώ από το 2006 έως το 2017, παρ’ όλα αυτά ο Π. Καψιµάλης αρχειοθέτησε την υπόθεση, γεγονός που προκαλεί ερωτήµατα: πώς γίνεται µια υπόθεση να αρχειοθετείται όταν µια πτυχή της, ειδικά όταν αφορά πιστώσεις, είναι αδιευκρίνιστη; Επίσης ερωτήµατα προκαλούνται και από το ότι –όπως και στην περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη– ο εισαγγελέας οικονοµικού εγκλήµατος δεν έδωσε εντολή να πραγµατοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος επί αυτών των ευρηµάτων.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε την πράξη αρχειοθέτησης, από το 2006 µέχρι το 2009, όταν δηλαδή ο ∆. Αβραµόπουλος ήταν υπουργός Υγείας, οι αδιευκρίνιστες πιστώσεις στους λογαριασµούς του ίδιου και της συζύγου του ανέρχονταν σε 533.807 ευρώ. Συγκεκριµένα, το 2006 το αδιευκρίνιστο ποσό ανερχόταν σε 134.392 ευρώ, το 2007 σε 230.250 ευρώ, το 2008 σε 38.765 ευρώ και το 2009 σε 130.400 ευρώ. Αδιευκρίνιστες πιστώσεις στους λογαριασµούς του πρώην υπουργού και της συζύγου εντοπίστηκαν όµως και τις επόµενες χρονιές. Ειδικότερα, το 2010 ανήλθαν σε 97.470 ευρώ, το 2011 σε 38.804 ευρώ, το 2012 σε 76.784 ευρώ, το 2013 σε 22.000 ευρώ, το 2014 σε 24.000 ευρώ, το 2015 σε 21.900 ευρώ, το 2016 σε 26.000 ευρώ, το 2017 σε 67.400 ευρώ, ενώ για το 2018 «δεν εξήχθησαν οριστικά συµπεράσµατα», όπως σηµειώνεται στην πράξη αρχειοθέτησης.

Εκατό χιλιάδες ευρώ από την πεθερά

Παράλληλα, είναι εντυπωσιακά όσα έχει εντοπίσει η εισαγγελική έρευνα και για τα πρόσωπα τα οποία κατέθεσαν χρήµατα σε τραπεζικούς λογαριασµούς του ∆. Αβραµόπουλου τα οποία δεν δικαιολογούνται. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ που φέρεται να έκανε η πεθερά του Αβραµόπουλου το 2007. Στην προκειµένη περίπτωση είναι εντυπωσιακό ότι το συγκεκριµένο ποσό κατατέθηκε σε κοινό λογαριασµό της πεθεράς του πρώην υπουργού και της συζύγου του σε δεσµίδες των 500 ευρώ.



Σύµφωνα µε την πράξη αρχειοθέτησης, επρόκειτο για κατάθεση 200 χαρτονοµισµάτων των 500 ευρώ, τα οποία «ούτε δικαιολογούνται µε βάση τα δηλωθέντα εισοδήµατα των ελεγχόµενων προσώπων» ούτε η κατάθεση «αντιστοιχεί σε προηγούµενη ανάληψη ίσου ή µεγαλύτερου ποσού από άλλον λογαριασµό». Την ίδια χρονιά, δηλαδή σε µια περίοδο κατά την οποία ο Αβραµόπουλος ήταν υπουργός Υγείας, άλλο πρόσωπο εµφανίζεται να του κατέθεσε τµηµατικά 12.100 ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό όµως, όπως αναγράφεται, δεν δηλώθηκε από τον πρώην υπουργό ως εισόδηµα από κάποια πηγή.

Ο Π. Καψιµάλης έκρινε ότι δεν προέκυψε µε αδιάσειστο τρόπο πως ο ∆. Αβραµόπουλος προέβη σε οικονοµικές συναλλαγές, µε αποτέλεσµα τη νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα µε την πολυεθνική Novartis, κι αυτό γιατί «παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν αδιευκρίνιστες πιστώσεις και καταθέσεις σε µετρητά, δεν διαπιστώθηκε διακίνηση ποσών από λογαριασµούς που σχετίζονται µε την εταιρεία Novartis».

Πληρώθηκε δύο φορές το σπίτι στην Πάρο;

Το 2008 ο Αβραµόπουλος και η σύζυγός του αγόρασαν ακίνητο 91,565 τ.µ. στη θέση Πούντα στην Πάρο αντί 168.000 ευρώ, σύµφωνα µε το συµβόλαιο. Για την αγορά είχαν λάβει όπως φαίνεται δάνειο 55.000 ευρώ, το οποίο κατέθεσαν στον λογαριασµό της πωλήτριας εταιρείας. Παράλληλα, στον ίδιο λογαριασµό κατατέθηκαν 50.000 ευρώ, 45.000 ευρώ και 18.000 ευρώ, ποσά στα οποία αν συµπεριληφθούν οι 55.000 ευρώ του δανείου, αθροίζονται σε 168.000 ευρώ. Οση δηλαδή η αξία του ακινήτου. Ωστόσο την ηµέρα υπογραφής του συµβολαίου για το ακίνητο στην Πάρο, δηλαδή την 31η Ιουλίου 2008, στον λογαριασµό της πωλήτριας εταιρείας κατατέθηκαν από άγνωστο πρόσωπο και σε µετρητά ακόµη 162.490 ευρώ, µε αιτιολογία «εξόφληση δανείου Κ1». Κατά πληροφορίες, ως Κ1 αναφέρεται το ακίνητο που αγόρασαν ο Αβραµόπουλος και η σύζυγός του. Γιατί όµως κάποιος να καταβάλει αυτό το ποσό για ένα ακίνητο το οποίο έχει ήδη εξοφληθεί;

Κι ενώ εύλογα δηµιουργείται η απορία αν δόθηκαν σε µετρητά 162.490 ευρώ για ένα σπίτι το οποίο είχε ήδη εξοφληθεί κι ενώ στο παραστατικό της συναλλαγής για το ποσό αυτό που κατατέθηκε στον λογαριασµό της πωλήτριας του ακινήτου δεν αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του καταθέτη, ο εισαγγελέας Καψιµάλης επιλέγει να µην αναζητήσει περισσότερα στοιχεία. ∆εν καλεί τον πρώην υπουργό Υγείας ούτε την εταιρεία στην οποία ανήκε το ακίνητο που αγόρασε το ζεύγος Αβραµόπουλου και απλώς αποδέχεται ως κανονικότητα το γεγονός ότι ο καταθέτης ενός υπέρογκου ποσού σε µετρητά είναι άγνωστο πρόσωπο.




Επιπλέον, προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα ότι η σύζυγος του ∆. Αβραµόπουλου αγόρασε ακόµη ένα σπίτι στην ίδια περιοχή της Πάρου το 2017. Το δεύτερο αυτό ακίνητο, στη θέση Κ2, σύµφωνα µε την πράξη αρχειοθέτησης, ανήκε στον δικηγόρο και ξάδερφο του πρώην υπουργού Βασίλη Αβραµόπουλο. Για την αγορά του καταβλήθηκαν συνολικά 165.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 25.000 πιστώθηκαν στον λογαριασµό του χωρίς να προκύπτει ότι έγινε ανάληψη ή χρέωση από λογαριασµό του πρώην υπουργού ή της συζύγου του.

«Μαύρο χρήµα µε προορισµό δωροδοκίες»

Στην πράξη αρχειοθέτησης περιγράφεται επίσης ροή χρήµατος από λογαριασµούς που συνδέονται µε τη Novartis. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στον Αλέξανδρο – Στέφανο ∆ιαµαντίδη – Λόντο. Πρόκειται για το πρόσωπο στο οποίο ανήκει η εταιρεία Bioanalytica η οποία είχε εκπροσωπήσει τη φαρµακευτική Roche στο αρχικό στάδιο για τον διαγωνισµό µε την προµήθεια αντιδραστηρίων.

Σύµφωνα µε τους εισαγγελείς, ο Λόντος είναι ο πραγµατικός δικαιούχος των µετοχών της εταιρείας Designfit Limited µε έδρα την Κύπρο. Από τις κινήσεις λογαριασµού που διατηρούσε σε τράπεζα προέκυψε έµβασµα ποσού 1,785 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2008 µε εντολέα την εταιρεία Chiron Healthcare Ireland Ltd, Co Novartis µε έδρα την Ιρλανδία από λογαριασµό που διατηρεί στην Bank of America. Στις 5 Μαρτίου 2009 εντοπίστηκε ακόµη ένα έµβασµα στον ίδιο λογαριασµό από την ίδια εταιρεία ύψους 856.326 ευρώ. Στη συνέχεια από τον λογαριασµό της Designfit Limited στην τράπεζα NEA Protonbank εντοπίστηκαν εξερχόµενα εµβάσµατα στην τράπεζα Bank of Cyprus Public. Το ένα στις 9 Απριλίου 2008, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, και το άλλο στις 31 ∆εκεµβρίου 2008, ύψους 200.000 ευρώ.

Ο χορός των εµβασµάτων συνεχίστηκε. Από τους δύο λογαριασµούς της Designfit Limited σε NEA Protonbank και Bank of Cyprus Public στη συνέχεια εντοπίστηκαν εξερχόµενα εµβάσµατα συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2009, µε αποδέκτη λογαριασµό της Designfit Limited στην ελβετική Credit Suisse.



Το εντυπωσιακό έχει να κάνει µε ακόµη έντεκα εµβάσµατα που έχουν εντοπιστεί, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, µε αποδέκτη την εταιρεία Leathy Investments Corporation. Σύµφωνα µε τους εισαγγελείς, ο πραγµατικός δικαιούχος είναι άγνωστος. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει στις ελβετικές αίτηµα δικαστικής συνδροµής που δεν έχει απαντηθεί. Παρ’ όλα αυτά, αρχειοθετούν την υπόθεση.

Οπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, «από τα αιτήµατα δικαστικής συνδροµής έχει προκύψει συνεπώς ροή χρήµατος από την εταιρεία CHIRON σε εταιρεία του Λόντου ∆ιαµαντίδη και από αυτή σε άλλο λογαριασµό της Ελβετίας σηµαντικού ύψους γεγονότα που δηµιουργούν υπόνοιες ότι τα χρηµατικά ποσά που διακινήθηκαν µπορεί να αποτελέσουν µαύρο χρήµα µε προορισµό δωροδοκίες λόγω της συµµετοχής για µικρό χρονικό διάστηµα της εταιρείας του στις διαπραγµατεύσεις για την προµήθεια αντιδραστηρίων αίµατος…». ∆ιαπιστώνεται δηλαδή η πιθανότητα µαύρου χρήµατος που δόθηκε για δωροδοκίες, αλλά δεν ζητείται έστω εντολή για περαιτέρω έλεγχο. Το για ποιον µπορεί να προορίζονταν αυτές οι δωροδοκίες θα µείνει… αδιευκρίνιστο.

 
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με συνδέσμους προς άλλους ιστότοπους, είναι καθαρά ενημερωτικά και απολύτως ανεπίσημα.
epiosy.com



Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID