EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί πλασματική ανάπτυξη 4%-5% στην Ελλάδα - Οι πραγματικές δυνατότητες ΑΕΠ είναι 2%

Η Ελλάδα θα βρεθεί με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2% και με το πρόγραμμα Πανδημίας να τελειώνει τέλη Μαρτίου 2022 και το πρωτογενές πλεόνασμα να επανέρχεται από το 2023.

Η FED η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει και αύξηση επιτοκίων ήδη από το 2022, θα χρειαστεί δηλαδή να παρθούν μέτρα για να αντισταθμίσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα από τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.

Ήδη στην ΕΚΤ εκτυλίσσεται μια μάχη με την Γερμανία και τον επικεφαλής της Bundesbank τον Jens Weidmann να επικρίνει την λάθος συνταγή της νομισματικής πολιτικής.

Ορθώς η Γερμανία υποστηρίζει ότι η πολιτική της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει φούσκες σε πλήθος αγορών οι οποίες δεν αποτιμώνται στον πληθωρισμό.

Ειδικά στα ακίνητα έχει αυξηθεί σημαντικό ο χρόνος εργασίας ώστε ένας άνθρωπος να συγκεντρώσει κεφάλαια για την αγορά ενός σπιτιού, αυτό δείχνει ότι η αξία του χρήματος μειώνεται εν μέσω τεράστιας ρευστότητας.

Είναι προφανές ότι τον Δεκέμβριο του 2021 θα δοθεί μάχη στην ΕΚΤ και κατά το πιθανότερο θα επικρατήσει η Γερμανική σχολή σκέψης που αναφέρει ότι πρέπει να τελειώσει η νομισματική χαλάρωση καθώς στην πράξη μείωσε την αξία του χρήματος όπως δείχνουν και τα ακίνητα.

Όλα αυτά έχουν ελληνικό ενδιαφέρον;

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ η οποία αγοράζει ελληνικά ομόλογα και έτσι οι αποδόσεις διατηρούνται πέριξ του 0,80%.

Ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέτει τόσο χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα.

Εφόσον η αντίστροφη μέτρηση ξεκινήσει από το 2022, στο τέλος του α΄ τριμήνου 2022 τελειώνει το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ, θα πρέπει να δούμε τι επίδραση θα έχουν όλα αυτά στα ελληνικά ομόλογα.

Έως τότε η ΕΚΤ θα έχει αγοράσει 30-32 δισεκ. ελληνικό χρέος και θα συντηρεί τα ομόλογα αυτά μέσω του προγράμματος επαναγορών.

Πως συνδέονται όμως όλα αυτά με το ΑΕΠ;

Έχει μεγάλη σημασία η Ελλάδα να μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να συντηρεί την προσδοκία της αναβάθμισης της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά το κυριότερο η ανάπτυξη να καλύπτει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ξεκινήσουν από το 2023.

Όταν όμως μιλάμε για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπάρχει μια σύγχυση… το 4% ή 5% που δυνητικά μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και των 31 δισ. που θα εισρεύσουν 18,5 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια.

Οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδος σε ρυθμό ανάπτυξης είναι 2% οπότε και οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν την Ελλάδα με δύο τρόπους τις πραγματικές τις δυνατότητες και την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ που σωρευτικά θα φθάσει στο 7% με 7,5%.

Εάν η Ελλάδα αποτιμηθεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες παραγωγής εθνικού πλούτου στο 2% ή εύρος 2% με 2,5% και το έκτακτο ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα καθώς από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί κοντά στο 2% δηλαδή κοντά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Άρα η Ελλάδα θα βρεθεί με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2% και με το πρόγραμμα Πανδημίας να τελειώνει τέλη Μαρτίου 2022 και το πρωτογενές πλεόνασμα να επανέρχεται από το 2023.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι απλά το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει την ανάπτυξη αλλά τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς τους δανειστές.



Πηγή  www.bankingnews.gr


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ κάθε Δημοσίευση μας….Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Το Epiosyinfo, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους. !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID