EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έρευνα-«βόμβα»της Washington Post: Είδος προς εξαφάνιση τα παιδιά στην Ελλάδα

Tο ζήτημα της δραματικής μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα, κατά τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, πραγματεύεται με ερευνητικό δημοσίευμά της η Washigton Post.

Ιδιαίτερα, ξεκινώντας, με μια αυτοψία στο δημοτικό σχολείο του Καλπακίου, όπου φέτος φοιτούν μόνο 13 παιδιά το ρεπορτάζ αποτυπώνει το πώς μια χώρα η οποία παραδοσιακά ταλανιζόταν από υπογεννητικότητα πλέον έχει «αγγίξει» ιστορικό χαμηλό στις γεννήσεις της.

Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον τα μισά σχολεία στην ευρύτερη περιοχή έχουν κλείσει λόγω του μειωμένου αριθμού παιδιών στους δήμους. Αρκετοί από τους λιγοστούς μαθητές του Καλπακίου ζουν σε παρακείμενα χωριά στα οποία μάλιστα είναι και τα μόνα παιδιά στην κοινότητα.

Κι ενώ αρκετές είναι οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα χωριά της Ελλάδας προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε μεγάλα αστικά κέντρα και συνηθέστερα στο εξωτερικό, ακόμη περισσότεροι είναι οι νέοι ενήλικες που δεν σκέφτονται ούτε κατά διάνοια την τεκνοποιία αφού δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά κάτι τέτοιο, καθώς οι μισθοί τους δεν επαρκούν ή δεν εργάζονται.

«Δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ πως θα κάνω παιδιά αυτή την στιγμή. Δεν μπορώ ούτε να αποταμιεύσω.» Δηλώνει η 33χρονη Μαρία Μπέρσου, δασκάλα στο δημοτικό σχολείο Καλπακίου με ετήσιο εισόδημα περίπου 18.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός πως η χώρα έχει βγει τυπικά από τα μνημόνια, αναμφίβολα θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προκειμένου η οικονομία και κατά συνέπεια η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των Ελλήνων να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας κάτι το οποίο αντανακλάται, φυσικά σε αποφάσεις όπως η δημιουργία οικογένειας.

Το ποσοστό των γεννήσεων στην Ελλάδας, αντιστοιχεί περίπου σε 1,35 γέννες ανά γυναίκα, και είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Πολύ χαμηλότερο μάλιστα από το ρυθμό των 2,1 που απαιτείται για την διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού στη χώρα.

Και παρά το γεγονός ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν σε ανοδική πορεία πριν από την κρίση, φτάνοντας τις 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2008, αυτή η πρόοδος παραπέμπει στις μέρες μας περισσότερο σε εξωπραγματικό σενάριο.

Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης , καταγράφονταν 118.000 γεννήσεις στην χώρα. Ο αριθμός αυτός έκτοτε υποχώρησε σταθερά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων. Το σύνολο των γεννήσεων το 2017, ήταν μάλιστα 88.500, το χαμηλότερο στο αρχείο καταγραφών.

Ορισμένες χώρες, μετά από οικονομικές κρίσεις, είδαν μια γρήγορη ανάκαμψη των ποσοστών γονιμότητας τους. Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα, δήλωσε ο Βύρων Κοτζαμάνης ,Δημογράφος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Ακόμα και πριν από την κρίση η μέση γυναίκα στην Ελλάδα δεν έκανε παιδιά μέχρι την ηλικία των 31. Κάποιες γυναίκες που ανέβαλαν την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχουν χάσει την ευκαιρία για τεκνοποιία εξ ολοκλήρου»

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Κοτζαμάνης, η ύφεση ευθύνεται για την συρρίκνωση της νεότερης ελληνικής γενιάς αλλά και των δυνάμει γονιών τα επόμενα χρόνια. «Θα έχουμε λιγότερες και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε εν κατακλείδι.




Πηγή: Washigton Post/skai.gr

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID