EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εργαζόμενοι «πειραματόζωα»

Δοκιμάζουν τις αντοχές τους οι κολοσσοί της τεχνολογίας

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Apple, το Facebook και η Google βρίσκονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, την αύξηση των αυτοκτονιών, ζητήματα ψυχικής υγείας, ενώ άλλοι καταλήγουν να γίνουν άστεγοι μέσα από τις πιο ισχυρές και πλούσιες εταιρείες του κόσμου.

Φυσικά μερικές από τις εταιρείες αντιμετωπίζουν με καλό τρόπο τους υπαλλήλους τους, καθώς εστιάζουν όχι μόνο στην άριστη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αλλά και στην επένδυση σε επιχειρήσεις που κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Οι ιστορίες των εργαζομένων θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν σενάρια για τηλεοπτικές σειρές, καθώς περιέχουν κωμικά στοιχεία, δράμα, αλλά και σκληρή πραγματικότητα, έτσι όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο του συγγραφέα Νταν Λίονς «Lab Rats: How Silicon Valley Made Work Miserable for the Rest of Us». Διότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι τα «πειραματόζωα» των εταιρειών κολοσσών της τεχνολογίας, οι οποίες μοιάζουν να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους.

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στη Silicon Valley, στην περιοχή όπου χτυπάει η «καρδιά» της τεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Η διαιτησία

Χιλιάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εργασία τους αυτόν τον μήνα ζητώντας καλύτερες πολιτικές στον χώρο εργασίας για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και την απαγόρευση της υποχρεωτικής διαιτησίας, την οποία επέβαλαν οι εταιρείες προκειμένου να επιλύονται εξωδικαστικά όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα των εργαζομένων. Η υποχρεωτική διαιτησία είναι μια συμφωνία που απαιτεί από τους εργαζόμενους να επιλύουν τις διαφορές τους εσωτερικά και όχι στα δικαστήρια.

Έτσι, αρχικά η διοίκηση της Google έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζομένους της σε ορισμένες περιπτώσεις να μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον της. Το παράδειγμά της ακολούθησαν σύντομα και άλλες τεχνολογικές εταιρείες.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Google, το Facebook, το Airbnb και το eBay ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την υποχρεωτική διαιτησία για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης.

Η διαιτησία γενικώς λειτουργούσε υπέρ των εργοδοτών, αφού απαιτούσε πολύ λιγότερα έξοδα απ’ ό,τι οι παραδοσιακές δικαστικές υποθέσεις. Ακόμη συνέβαλε στο να ελαχιστοποιηθούν οι ευθύνες τους. Επίσης οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η διαιτησία μπορεί να είναι επωφελής για τους εργαζόμενους επειδή η διαδικασία είναι ταχύτερη και μπορεί να τους επιτρέψει να διατηρήσουν το απόρρητό τους – αν το επιλέξουν.

Η Google, για παράδειγμα, λέει ότι η εταιρεία δεν έχει ποτέ απαιτήσει εμπιστευτικότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαιτησίας. Ωστόσο, ορισμένοι από τους υπερασπιστές των εργαζομένων καλούν την Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να τερματίσουν την υποχρεωτική διαιτησία ευρύτερα. Λένε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επαναπαυθεί στον απλό περιορισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης. Πολλοί εργαζόμενοι απαιτούν να ισχύει η προστασία από τη διαιτησία και σε άλλες περιπτώσεις παραπόνων στον χώρο εργασίας, όπως είναι οι διακρίσεις.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι νέες δυνατότητες για παράβλεψη της διαιτησίας δεν ισχύουν πάντοτε εξίσου για όλους τους εργαζομένους.

Στην Google ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων – από τους οδηγούς λεωφορείων μέχρι τους προγραμματιστές – έχουν υπογράψει συμβόλαιο με εταιρείες τρίτων. Αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού της Google, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Bloomberg, και δεν προστατεύονται από τις αλλαγές της εταιρείας για την υποχρεωτική διαιτησία. Αντ’ αυτού, ο προμηθευτής - τρίτος που απασχολεί αυτούς τους εργαζομένους λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις.

Εκπρόσωπος της Google δεν μπόρεσε να αποκαλύψει πόσοι προμηθευτές περιλαμβάνουν στις πρακτικές τους την υποχρεωτική διαιτησία για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση στο πλαίσιο της σύμβασής τους με τους εργαζομένους.

Οι απεργίες

Πέρα από τους χιλιάδες εργαζομένους της Google και του Facebook που έλαβαν μέρος σε πορείες διαμαρτυρίες για τις πρακτικές των εταιρειών, οι εργαζόμενοι της Amazon έκρυβαν έναν «άσο» στο μανίκι τους.

Προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία και την Ισπανία απέχοντας από την εργασία τους την ημέρα καταναλωτικής φρενίτιδας «Black Friday», προκαλώντας ζημία στα έσοδα της εταιρείας. Από την πλευρά τους τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι περίπου 620 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργίες αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται και δεν υπήρξε αντίκτυπος για τις παραγγελίες, προκειμένου να μην χάσουν την πελατεία τους.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Amazon στην Ισπανία, στο Σαν Φερνάνδο ντε Ενάρες, προχώρησαν κι εκείνοι σε απεργία και απείχαν από την εργασία τους. Όπως ανέφεραν τα συνδικάτα, στην κινητοποίηση έλαβε μέρος το 85% - 90% του προσωπικού. Η Amazon Spain ανακοίνωσε πως τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και πως η πλειονότητα των εργαζομένων διεκπεραιώνει τις παραγγελίες.




Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID