EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τσίπρας: Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις - «Γροθιά στο μαχαίρι» για τα αυθαίρετα

Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και οικιστικών στρεβλώσεων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με τους αρμόδιους υπουργούς, τους εκπροσώπους της αποκεντρωμένης διοίκησης, την περιφερειάρχη Αττικής, τους δασάρχες της Αττικής και τους γενικούς διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

«Εδώ και 15 μέρες το πένθος είναι παρόν σε όλες τις λέξεις και τις κινήσεις μας, κανείς δε μπορεί να μη σκύψει το κεφάλι κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια συνανθρώπων μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρέμβασή του. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε το κεφάλι για να δούμε τα πως και τα γιατί της τραγωδίας» υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή του πως «θα διερευνηθούν σε βάθος και σ όλες τις διαστάσεις με αδιάβλητες διαδικασίες από τους πλέον αδιάβλητους ειδικούς εμπειρογνώμονες» και «τίποτα δε θα ξεχαστεί».

«Με οδηγό τη λύση και όχι τη λήθη»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ευθυνών ο πρωθυπουργός σημείωσε πως για την κυβέρνηση προέχει η «ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία».

Κάτι που όπως είπε, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις «δεν είναι πάντα αυτονόητο» καθώς «υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, αλλά για λόγους πολιτικής δειλίας, ανεπάρκειας ή πολιτικής κερδοσκοπίας έλειψαν γενναίες αποφάσεις και τομές ή έμειναν στα λόγια και τις εξαγγελίες». Δυστυχώς, συνέχισε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να υπογραμμίσει τις διαχωριστικές γραμμές με τους προηγούμενους, «στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οι πολιτικές ηγεσίες δεν πόνταραν στη λύση αλλά στη λήθη, να περάσει ο καιρός, να ξεχαστεί το πράγμα».

«Σήμερα» διαβεβαίωσε «δε μπορούμε, δεν πρέπει και δε θα πάμε βήμα παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Απόφαση μας τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί».

Και πρόσθεσε: «Δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως μπορούμε και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα, κυρίως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να γκρεμίσουμε μία-μία τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, το χάος της αυθαίρετης δόμησης που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές δε μπορεί να γίνεται ανεκτό».

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση άμεσα είπε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας πως» οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα το σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων τους».

Για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής, είπε, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το «ποτέ ξανά» να μην είναι ένα σύνθημα της στιγμής.

Ωστόσο σημείωσε πως δεν αρκεί η ισχυρή πολιτική βούληση και η ομόθυμη έμπρακτη στήριξη της κάθε αρμόδιας αρχής αλλά και η στήριξη των κατοίκων αυτών των περιοχών, όλης της Ελλάδας «που το δράμα στο Μάτι τη συγκλόνισε και την ώθησε να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να δώσει τη δική της μάχη να απαλλαγεί από την επικίνδυνη κληρονομιά ενός φαύλου παρελθόντος». Το συλλογικό συμφέρον δε μπορεί να υποτάσσεται στο συμφέρον μιας μειοψηφίας, διεμήνυσε, «μόνο συλλογικά μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές».

Αιχμές για Κυριάκο Μητσοτάκη


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο για απουσία αυτοκριτικής από όσους αυτό τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι 4 και 5 χρόνια αλλά 4 και πλέον δεκαετίες «οι ίδιοι και οι οικογένειες τους», από όσους δημιούργησαν κι εξέθρεψαν αυτές τις παθογένειες, τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού και της συναλλαγής, «τα πολιτικά τζάκια και τα πολιτικά κυκλώματα που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν».

Όσον αφορά τη δέσμη άμεσων μέτρων που παρουσίασε είπε πως πρόκειται για μια συνεκτική προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η μεγάλη μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης με προτεραιότητα σε εκείνες τις δράσεις που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και προστατεύουν το πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι 20 άμεσες παρεμβάσεις


Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε τις εξής δράσεις:
Κατεδάφιση το αμέσως επόμενο διάστημα 3.200 κτισμάτων και κατασκευών που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, σε αιγιαλούς, αναδασωτέες εθνικές εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα
Για κάθε αυθαίρετο που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα προβλέπεται άμεση κατεδάφιση
Θεσπίζεται με νομοθετική πρωτοβουλία το «πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης
Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις
Ξεκινά άμεσα καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες μέσω του μητρώου ελεγκτών δόμησης
Ενισχύονται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων σε απόσταση 500μ από τη ζώνη αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης σε εφαρμογή του νόμου1337/83. Νομοθετείται άμεσα παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων μαντρότοιχων στις παραλίες όπως προβλέπει ο από 35ετίας νόμος1337/83, εμπνευστής του οποίου ήταν ο Αντώνης Τρίτσης.
Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλός της κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών θα αρκεί μια απλή υπουργική απόφαση για να επιβληθεί η νομιμότητα.
Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ και του ερυύτερου δημόσιου τομέα στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ
προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για τα περιφερειακά παρατηρητήρια κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου
Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικών αδειών, με το οποίο απλοποιείται και γίνεται διαφανής η διαδικασία αδειοδότησης «εξαλείφεται μια ολόκληρη δομή συνδιαλλαγής και διαφθοράς».
Με υπουργική απόφαση ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους, κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα
Με την ενεργοποίηση του μητρώου στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5%των δηλώσεων αυθαιρέτων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο δημιουργούν μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση μέσω της οποίας γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών
Επιλέγονται ελεγκτές μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης που θα προχωρούν στην εξέταση καταγγελιών αλλά και αυτεπάγγελτα
Ως το τέλος του έτους αναρτούνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της επικράτειας, ενώ για το σύνολο της επικράτειας ως το τέλος του 2019
Προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για ολόκληρη τη χώρα ως το τέλος του έτους – σήμερα ισχύει για το 15%
Για τα ρέματα- που τις τραγικές συνέπειες του μπαζώματος και δόμησης σε αυτά ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας – προχωρά η οριοθέτηση σε όλη τη χώρα ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία, με ευθύνη των δήμων και με πόρους από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου ως το τέλος του 2019.
Στο πλαίσιο της διαμορφούμνεης εθνικής στρατηγικής για τα δάση ειδικό κεφάλαιο για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
Εξασφαλίζεται ο διπλασιασμός των πόρων από 2,5% σε 5% για τη χρηματοδότηση άμεσωνμέτρων (κατεδαφίσεις, οριοθετήσεις ρεμάτων, αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης)
Ενεργοποιείται το εργαλείο του ειδικού χωρικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση ζημιών.



Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID