EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ηρωική αντίσταση των Πολωνών και η θηριωδία των Ναζί (vid.)

Η Πολωνία ζήτησε και σήμερα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Πρόσφατα είχε θέσει και πάλι το αίτημά της, με το Βερολίνο να απαντά ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Δεν είμαστε σε θέση να εκφέρουμε γνώμη για τη νομική πλευρά του θέματος. Ωστόσο τα όσα έπραξαν οι Γερμανοί στην Πολωνία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα έσβηναν ακόμα και αν το Βερολίνο κατέθετε στη Βαρσοβία το γερμανικό ΑΕΠ για χρόνια.

Ένα τυπικό επεισόδιο της θηριωδίας των Γερμανών έναντι των ηρωικών τους αντιπάλων είναι και η μάχη στο ταχυδρομίο του τότε Ντάντσιχ και νυν Γκτανσκ, την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Επρόκειτο για μια από τις ηρωικότερες, αλλά και πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της πολύπαθης Πολωνίας.

Και πως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την αντίσταση 55 ταχυδρομικών υπαλλήλων, ενός σιδηροδρομικού και πολιτών, μεταξύ των οποίων και ένα 10χρονο κορίτσι, έναντι των ναζιστικών ορδών, αν όχι ηρωική;


Η μοιραία 1η Σεπτεμβρίου 1939

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, στο τότε Ντάντσιχ οι αναμένοντες τη γερμανική εισβολή Πολωνοί ταχυδρομικοί της πόλης είχαν οχυρωθεί στο κτήριο του ταχυδρομείου, ένα παλαιό λιθόκτιστο οικοδόμημα, στην κεντρική πλατεία. Μαζί τους βρέθηκαν και μέλη των οικογενειών τους και ένας σιδηροδρομικός υπάλληλος, όπως και ο θυρωρός του κτηρίου, μαζί με την σύζυγό του και την 10χρονη κόρη τους Ερβίνα.

Οι Πολωνοί, αναμένοντας την εισβολή, είχαν αποθηκεύσει στο κτήριο τρία οπλοπολυβόλα, 40 τυφέκια και τρία κιβώτια με χειροβομβίδες. Επικεφαλής τους τάχθηκε ο Κόντραντ Γκουντέρσκι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως έφεδρος αξιωματικός στον Πολωνικό στρατό. Το πρωινό της 1ης Σεπτεμβρίου, περίπου 200 Γερμανοί, κυρίως άνδρες των SS, αλλά και της αστυνομίας, επιτέθηκαν κατά του ταχυδρομείου, υποστηριζόμενοι από τρία θωρακισμένα οχήματα και στη συνέχεια και από δύο πυροβόλα των 75χλστ. και ένα των 105χλστ.

Οι Πολωνοί ταχυδρομικοί όμως αντιστάθηκαν ηρωικά και απέκρουσαν δύο εφόδους. Τότε οι Γερμανοί ανατίναξαν τμήμα των τοίχων με τα πυροβόλα και επιχείρησαν να εισέλθουν από τις οπές. Σε κάποια στιγμή της μάχης το κατόρθωσαν. Τότε όμως έπεσε πάνω τους ο Γκουντέρσκι, με χειροβομβίδες και ανατινάχθηκε μαζί με τους εισβολείς.

Οι υπόλοιποι Γερμανοί, έντρομοι, υποχώρησαν. Αμέσως άρχισαν να βομβαρδίζουν άγρια το κτήριο, ενώ ανατίναξαν και μέρος του, με 600 κιλά εκρηκτικών, με αποτέλεσμα οι αμυνόμενοι να αναζητήσουν καταφύγιο στο υπόγειο. Τότε οι Γερμανοί έριξαν βενζίνη στο υπόγειο και έβαλαν φωτιά. Τρεις Πολωνοί κάηκαν ζωντανοί και αρκετοί ακόμα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, μεταξύ των οποίων και η 10χρονη Ερβίνα. Οι Πολωνοί, μη έχοντας άλλη ελπίδα αποφάσισαν να παραδοθούν.
Ολοκαύτωμα

Όταν ο διευθυντής του ταχυδρομείου, όμως, Γιάν Μίχον βγήκε από το κτήριο, κουνώντας ένα λευκό μαντήλι οι Γερμανοί τον έκαψαν ζωντανό με φλογοβόλο και σκότωσαν και έναν ακόμα άνδρα που τον συνόδευε.




Τελικά επέτρεψαν στους επιζήσαντες Πολωνούς να παραδοθούν. Οι 16 Πολωνοί τραυματίες, στάλθηκαν σε νοσοκομείο, μεν, αλλά δεν τους παρασχέθηκε καμία περίθαλψη. Έτσι έξι από αυτούς, περιλαμβανομένης και της μικρής Ερβίνας, πέθαναν από τα εγκαύματα που είχαν υποστεί.

Η τύχη των υπόλοιπων ήταν χειρότερη. Κατά παράβαση κάθε δικαίου του πολέμου, οι υπόλοιποι Πολωνοί, αφού πρώτα βασανίστηκαν απάνθρωπα, δικάστηκαν από γερμανικό στρατοδικείο με την κατηγορία της στάσης, λες και ήταν Γερμανοί υπήκοοι! Στη δική παρωδία, ούτως ή άλλως, δεν τους επετράπη ούτε να μιλήσουν και φυσικά καταδικάστηκαν όλοι σε θάνατο και εκτελέστηκαν, μαζί και οι επιζήσαντες τραυματίες.

Οι δικαστές της σκηνοθετημένης αυτής δίκης δεν πλήρωσαν ποτέ. Μετά; Τον πόλεμο συνέχισαν να εργάζονται ωε δικηγόροι, στη Δυτική Γερμανία. Το 1991, μετά την απελευθέρωση της Πολωνίας από τα σοβιετικά δεσμά, άρχισαν έρευνες για τα οστά των εκτελεσθέντων, τα οποία και τελικά βρέθηκαν.

Προς τιμή τους ανεγέρθη μνημείο στον τόπο της θυσίας τους. Στη μάχη του Ταχυδρομείου οι Γερμανοί είχαν 10 νεκρούς και 25 τραυματίες, ενώ καταστράφηκε και το ένα τους θωρακισμένο όχημα.



Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID