EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βγαίνουν οι «κουκούλες» στην υπόθεση Novartis

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η υπόθεση του «σκανδάλου Novartis», ενώ την ίδια ώρα οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, έχοντας πλέον λάβει γνώση και της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στην Βουλή, κάνουν τις τοποθετήσεις τους και δίνουν στίγματα της υπερασπιστικής γραμμής τους. Το θέμα απασχολεί και το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδριάζει από το πρωί υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, θα συμφωνήσει και θα πει «ναι» σε όλα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ότι προς το παρόν ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα με ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες.

Το θέμα της ταυτότητας και η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων αποτελεί πλέον το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το κατηγορητήριο έχει στηθεί πάνω στις καταθέσεις τους και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από βουλευτές που είδαν την Τρίτη τη δικογραφία, οι τρεις μάρτυρες κάνουν λόγο για παράνομες πληρωμές της πολυεθνικής εταιρείας Novartis σε δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Ωστόσο ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι αυτές οι καταθέσεις δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα η τελευταία μόλις την περασμένη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, μία ημέρα δηλαδή πριν την διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Βουλή.
Τι λένε οι μάρτυρες

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τα ποσά των παράνομων πληρωμών που έγιναν από το 2007 έως το 2015 φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκαν με βαλίτσες, ενώ άλλα μικρότερα ποσά μπήκαν σε …σακάκια βουλευτών.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι περίπου τα 40 από τα 50 εκατομμύρια ευρώ, διακινήθηκαν σε πολιτικούς για την υπόθεση των εμβολίων. Οι ίδιοι ωστόσο αναφέρουν ότι δεν πήραν μέρος στην δωροδοκία, αλλά ότι γνώριζαν για τις συναντήσεις ή ότι είχαν ακούσει πως κορυφαίο στέλεχος της Novartis θα έδινε χρήματα.
Μάξιμος και Αικατερίνη

Φωτιές έχει ανάψει όμως και η συζήτηση γύρω από την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, οι δύο από τους οποίους αναφέρονται στην δικογραφία με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», ενώ ο τρίτος δεν αναφέρεται με ψευδώνυμο. Είναι οι μάρτυρες που δίνουν πληροφορίες για το χρώμα του χρήματος που μπήκε σε βαλιτσάκι με ρόδες, αναφέροντας ότι τα χαρτονομίσματα ήταν μοβ, κίτρινα και πράσινα.

Αυτοί οι τρεις μάρτυρες έχουν μπει στο στόχαστρο των πολιτικών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, κάποιοι από τους οποίους τους χαρακτηρίζουν ευθέως «κουκουλοφόρους».

Ήδη από την Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και την κλήτευσή τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την πλευρά του ανέφερε ότι πρόκειται για υπαλλήλους της εταιρίας, οι οποίοι δεν είναι και τόσο «αγαθά παιδιά», ότι «πιάστηκαν» και αφού «πιάστηκαν» άρχισαν «να κελαηδούν».

Η τοποθέτηση αυτή έδωσε σε έναν εκ των φερόμενων ως εμπλεκομένων, τον Άδωνι Γεωργιάδη, την ευκαιρία να κάνει λόγο για «κάψιμο» των μαρτύρων, αφού τους γνωρίζει ο υπουργός και «επειδή έχουν συμφέρον να καταγγείλουν»
Έκρυψαν έγγραφα αλλά θα τα βρούμε

«Υπήρχαν υπάλληλοι που έκρυψαν τα έγγραφα. Μην ανησυχείτε. Σιγά – σιγά θα τα βρούμε όλα» διαμήνυσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται για την τιμολόγηση των φαρμάκων της εταιρίας Novartis.

Η ίδια ανέφερε ότι «από μόνες τους οι μαρτυρίες δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο. Χρειάζονται και τα έγγραφα» και δήλωσε αισιόδοξη προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι σε δύο – τρεις μήνες το πολύ «εάν δεν τύχει κάτι έκτακτο, θα έχουμε τελειώσει το πρώτο πόρισμα για τα χρόνια 2006 – 2011 και μετά θα προχωρήσουμε στα επόμενα χρόνια».
Αντεπίθεση με μηνύσεις

Την ίδια ώρα αρκετοί από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους απειλούν με μηνύσεις. Μετά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για κατάθεση μήνυσης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με δήλωσή του προειδοποιεί ότι ψευδομάρτυρες και ηθικοί αυτουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτική δικαιοσύνη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή και δηλώνει ότι προσφεύγει άμεσα στην Δικαιοσύνη για να «οδηγήσει στην τιμωρία όσους τον εμφανίζουν χρηματιζόμενο».
Γιάννης Κυριόπουλος: Ηθικοί δολοφόνοι όσοι με εμπλέκουν

«Προδήλως τα αναγραφόμενα περί εμπλοκής μου στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis δύνανται να διεκδικήσουν βραβείο γελοιότητας – αν και μεταφέρουν στη πραγματική καθημερινή ζωή μια καφκική ατμόσφαιρα. Δεν μπορώ επ’ αυτών να αντιτάξω παρά μόνον την ανεπίληπτη επαγγελματική και προσωπική μου πορεία και τους διαφανείς τραπεζικούς λογαριασμούς μου».

Αυτά δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του και προσθέτει:

«Οφείλω όμως στο όνομά μου -μοναδική περιουσία των παιδιών μου- στην οικογένειά μου, στους φίλους και συντρόφους μου, καθώς και στους μαθητές μου να αντισταθώ μέχρι τέλους στον πολιτικό και κοινωνικό υπόκοσμο των ηθικών δολοφόνων του καιρού μας. Γι’ αυτό αισθάνομαι δυνατός. Χωρίς δισταγμό και χωρίς φόβο. Όσον αφορά τους σκευωρούς, τους ψευδομάρτυρες και τους συκοφάντες βεβαιώ ότι θα τους οδηγήσω μέχρι τέλους στην κρίση της δικαιοσύνης και της κοινωνίας».



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID